• Pentru că nu e mulțumită de cum au mers lucrurile cu recomandări și vorba bună, Comisia Europeană ar putea să facă obligatorie excluderea unor companii chinezești ca Huawei și ZTE de pe piața 5G din Europa.
• Cele mai multe îngrijorări sunt cele de securitate, potrivit Financial Times.
În acest moment, aproximativ o treime din țările UE au implementat măsuri care să excludă companii riscante de la noua infrastructură a telecomunicațiilor de pe continent. „Sunt prea puține. Iar asta e o vulnerabilitate pentru securitatea colectivă a Uniunii”, a declarat comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton.
Germania, de exemplu, e una din țările criticate pentru că încă trag de timp. Nu doar atât, dar cumpără mai bine de 50% din echipamentele de 4G și 5G din China, potrivit unui studiu care arată că europenii sunt în continuare foarte dependenți de companiile chinezești.
CITEȘTE ȘI: TEHNOLOGIE 5G ÎN AVIOANE: PASAGERII VOR AVEA ACCES LA INTERNET
Italia, Portugalia, Polonia și Spania sunt alte țări care continuă să facă afaceri cu Huawei.
Ofensiva anti-Huawei a pornit din Statele Unite, în vremea Administrației Trump. România a fost prima țară a Uniunii Europene care semna, în 2019, un memorandum cu SUA, prin care se angaja să nu facă afaceri cu chinezii în infrastructura 5G. Pe urmă, Uniunea Europeană publica un set de instrumente și recomandări pentru securitatea rețelelor 5G, care să stea la baza legilor 5G din statele membre. Recomandările, cum le spune și numele, erau opționale, titrează panorama.ro.
Vreme de doi ani, povestea 5G a tărăgănat la noi, cu bani mulți pierduți de Guvern din acest motiv. Legea 5G, care transpunea memorandumul semnat de Klaus Iohannis și Donald Trump în 2019, a fost adoptată abia în 2021. Licitațiile organizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pentru noile frecvențe pentru rețelele 5G au fost și ele blocate mult timp.
Odată cu promulgarea legii, în vara lui 2021, operatorii telecom din România au fost obligați să folosească echipamente doar de la producători care au primit în prealabil un aviz Consiliul Superior pentru Apărarea Țării (CSAT), urmat de o decizie de autorizare semnată de prim-ministru. De atunci, CSAT a dat, rând pe rând, autorizații operatorilor considerați siguri. Europenii de la Nokia, în schimb, au primit acest aviz abia după ce a dat în judecată Guvernul.
Cea mai mare problemă pe care o ridică operatorii de la noi e că rețelele 5G nu se construiesc de la zero, ci au la bază și tehnologiile anterioare, iar acestea au echipamente de la companii precum Huawei.
La sfârșitul lui 2022, ANCOM a organizat așa-zisa Licitație 5G: 432 de milioane de euro trebuie să plătească operatorii pentru licențele 5G alocate la licitația ANCOM din noiembrie 2022. Potrivit European 5G Observatory, acoperirea 5G a României este 26,8%, a doua cea mai slabă din UE.
Încă o dată: de ce ne temem de Huawei?
Toate argumentele Vestului contra Huawei se rezumă de fapt la pericolul ca această companie să fie un instrument al Partidului Comunist Chinez, inclusiv pentru spionaj. Huawei, firește, neagă asta, dar europenii și americanii spun frecvent că sunt dovezi care există legături între companie și stat și că asta e o mare vulnerabilitate pentru clienții din Vest.
Aventajele Huawei sunt că acesta reprezintă un jucător uriaș pe piața 5G, a cincea generație de comunicații mobile, care aduce viteze de zeci și chiar de sute de ori mai mari decât ce avem acum. Cum tehnologia 5G merge dincolo de internetul de consum și va schimba industria și economia digitală, cu aplicații pornind de la mașini autonome, agricultură de înaltă precizie sau telemedicină, ba chiar, spun americanii, și tehnologie militară, cine construiește și administrează infrastructura 5G are foarte multă putere.
Huawei, al cărei nume se poate traduce drept „China are potențial”, a ajuns să fie trofeul Statelor Unite în războiului comercial dintre Washington și Beijing. Dar miza luptei cu Huawei nu e nici pe departe strict comercială. În spatele ei e foarte multă politică.
Ofensiva de a scoate Huawei și alți producători chinezi similari de pe piețele europene își are de fapt originile în tensiunile tot mai mari dintre SUA și China. Europa, pentru că trebuie să aleagă o tabără, e în cea americană.
Mai multe pe panorama.ro
CITEȘTE ȘI: TEHNOLOGIE: SAMSUNG A LANSAT NOILE TELEFOANE S23
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană