Ziua de 9 Mai, una cu triplă însemnătate istorică pentru români, nu putea trece neobservată la Bușteni. Marți, în stațiunea de pe Valea Prahoveni au fost organizate mai multe evenimente dedicate acestei date.
Un moment plin de emoţie l-a constituit fără îndoială depunerea de coroane de flori la Monumentul „Ultima Grenadă” a caporalului Muşat, de către o serie de autorităţi locale. A urmat mult aşteptata defilare a detaşamentului din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte Predeal, parada militarilor fiind acompaniată de muzică de fanfară. Evenimentul a cuprins, cum era şi firesc, şi o slujbă religioasă întru cinstirea memoriei eroilor martiri care s-au jertfit în cele două încleştări militare de care ne aduce aminte ziua de 9 Mai.
La ceremonii au participat Nae Savel, viceprimarul cu atribuţii de primar al Buşteniului, membri ai Consiliului local din Buşteni, reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei, elevi şi profesori de la unităţile de învățământ din localitate, precum şi un public numeros. "Ne-am adunat astăzi aici pentru a cinsti memoria celor care au făcut posibilă obținerea independenței de stat a României, care a fost proclamată la 9 mai 1877. După realizarea statului român modern, în anul 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, procesul de modernizare a fost posibil odată cu aducerea în România a Principelui Carol. Luptele de la Smârdan şi Vidin au consfinţit pe deplin independenţa României, care a fost recunoscută de către puterile europene prin Tratatul de pace de la Berlin din iulie 1878, cu sacrificiul a peste 15.000 de soldați români! Obţinerea independenței a dus la înlăturarea nu doar a suzeranității otomane, ci și la îndepărtarea garanției colective a marilor puteri europene. A doua semnificație a zilei de 9 mai pe plan mondial se leagă de acest eveniment. Durând 6 ani, a doua conflagrație mondială a adus în întreaga Europă un întreg cortegiu de suferințe. Astfel, statele participante au suferit mari pierderi omenești și materiale. A fost o perioadă în care acestea au îndurat neajunsuri foarte mari, o perioadă în care teama și moartea pândeau la fiecare pas. Dar a venit și momentul speranței, la 9 mai 1945, ziua în care Germania a capitulat, iar victoria coaliției Națiunilor Unite a devenit o certitudine. Totodată, ziua de 9 mai este considerată în Europa ca fiind ziua Uniunii Europene o zi a bucuriei și a voinței de solidaritate", a fost discursul viceprimarului cu atribuții de primar de la Bușteni, Nae Savel, în care edilul a trceut în revistă, în fața celor prezenți, semnificația extraordinară pe care această zi o are în istorie românilor și a Europei.