Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova au anunţat că demarează controale în judeţ, în cadrul unei ample acţiuni tematice solicitate la nivel naţional. Inspectorii DSVSA vor face verificări, pe toată durata verii, la taberele, locurile de agrement, hipermarketurile şi restaurantele din Prahova.
Verificările au fost demarate luni, au mai anunţat reprezentanţii DSVSA, într-un comunicat transmis presei.
"În perioada 03.07 - 31.08.2017, DSVSA Prahova va efectua controale oficiale tematice, dispuse de ANSVSA prin Nota de serviciu nr.6750/23.06.2017, in unităţi de vânzare cu amănuntul înregistrate şi supuse controlului sanitar veterinar din zonele de agrement/localităţi de interes turistic existente pe teritoriul judeţului Prahova, având ca obiectiv prevenirea apariţiei şi evoluţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare prin consumul de produse alimentare de origine animală şi nonanimală obţinute, depozitate şi comercializate în condiţii necorespunzătoare de igiena şi rară respectarea regimului termic, respectiv:
1.Valea Prahovei: Sinaia, Buşteni. Azuga, Breaza. Comarnic, DN 1, Valea Doftanei, Campina;
2.Valea Teleajanului: DN 1 B, Vălenii de Munte. Măneciu, Cheia, Păuleşti, Plopeni, Slănic, Băicoi;
3.Drumul Vinului: Gura Vadului, Bucov,. Miz.îl, Urlaţi. Ceptura, Valea Călugăreasca;
4.Zonele de agrement ale Municipiului Ploieşti şi localităţile limitrofe: Ariceştii Rahtivani, Strejnic. Bărcăneşti", se arată în comunicatul de presă transmis de DSVSA Prahova.
"Pentru realizarea acestui obiectiv, DSVSA Prahova va întreprinde următoarele:
1.Au fost notificate în scris toate Consiliile lotale din judeţul Prahova, prin adresa nr. 9554/28.06.2017, privind obligativitatea notificării în scris a DSVSA Prahova, cu cel puţin 5 zile înainte de organizare a unor evenimente (târguri de vară, pelerinaje la aşezămintele de cult cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunei etc) pe raza fiecărei localităţi în vederea obţinerii avizului sanitar veterinar de organizare şi efectuării de controale în zilele în care se organizează aceste evenimente.
2. Săptămânal, în fiecare zi de luni, se vor constitui echipe de control şi stabili traseele/localităţile ce vor fi verificate în săptămâna în curs, în funcţie de unităţile existente în catagrafie, respectiv unităţi de alimentaţie publică (restaurante, cantine, pizzerii, fast-food-uri, etc), tabere şcolare, magazine, alimentare, super/hipermarketuri, laboratoare cofetărie/patiserie, fiind verificate:
- Existenţa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
- Respectarea activităţilor cuprinse de documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
- Eligibilitatea materiilor prime utilizate în procesul de preparare;
- Trasabilitatea produselor alimentare prin existenţa documentelor comerciale şi documentelor de atestare a calităţii acestora;
- Cerinţele generale/speciale de igienă stabilite în Regulamentul CE nr. 852/2004 privind recepţia, depozitarea, manipularea, prepararea, expunerea şi servirea alimentelor;
- Verificarea modului de etichetare/ambalare a produselor alimentare, precum şi existanta elementelor de identificare/compoziţie pe etichetă;
- Verificarea implementării procedurilor şi a programelor de autocontrol", se mai arată în comunicatul de presă.