După intrarea în vigoare a Legii nr.140/2017, prin care se modifică regimul juridic al răspunderii juridice a aleșilor locali și funcționarilor din aparatul de specialitate al primarului sau al consiliului județean, corpul profesional al secretarilor de comune din România a sesizat Avocatul Poporului.
Propunerea a venit din partea conferențiarului universitar Mihai Apostolache, director al Centrului de Studii și Cercetări Juridice și Socio-Administrative din cadrul U.P.G. Ploiești, care, la ședința de constituire a corpului profesional al secretarilor comunelor din România, desfășurată luna trecută în București, i-a îndemnat pe reprezentanții secretarilor comunelor din România să solicite Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la reglementările cuprinse în Legea nr. 140/2017, informează observatorulph.ro. În temeiul art. 146 lit. d din Constituția României, Avocatul Poporului poate ridica direct excepție de neconstituționalitate în fața Curții Constituționale a României cu privire la actul normativ în discuție. De altfel, Mihai Apostolache a atras atenția asupra unor greșeli de formă și de fond ale acestei legi, subliniind și aspectele de neconstituționalitate.
Documentul transmis Avocatului Poporului de către corpul profesional al secretarilor de comune din România cuprinde întreaga argumentație a conferențiarului universitar Mihai Apostolache privitoare la neconstituționalitatea extrinsecă și intrinsecă a Legii nr. 140/2017.
Printre altele, noua lege introduce un articol cu următorul conţinut: "Consilierii locali sau județeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului București și viceprimarii, primarii și viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, secretarii unităților administrativ-teritoriale și personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean răspund, după caz, contravențional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor ce le revin, în condițiile legii".
De asemenea, actul normativ spune că aprecierea oportunităţii şi necesităţii emiterii unor acte normative aparţine exclusiv autorităţilor deliberative sau executive şi "nu poate face obiectul controlului altor autorități".