În fiecare sâmbătă, fără excepție, voluntarii se adună la Biserica Buna Vestire, pentru a ajuta în cadrul campaniei care a ajuns să hrănească, acum, 170 de ploieșteni nevoiași. Echipa, care de la trei voluntari a ajuns, deja, la 20 de persoane, vrea ca, de Crăciun, să aducă o bucurie în cât mai multe familii sărace din municipiu.
Totul a început în primăvara lui 2016, chiar înainte de Paște, cu cei trei inițiatori: părintele Bogdan Grigorescu, Lorin Popa, un tânăr ploieştean care s-a dedicat cauzelor de acest fel, și Cristian Alexandru, un alt voluntar. Cinci meniuri, gătite la un aragaz obișnuit, au marcat, pe 16 aprilie anul trecut, startul proiectului care s-a dezvoltat rapid. De la o săptămână la alta, numărul cazurilor identificate a tot crescut, direct proporţional cu cel al donatorilor și, implicit, cu nevoile voluntarilor. Și a ajuns astăzi la cifre impresionante, cauza ajungând să fie dedicată nevoiașilor din tot orașul și să fie susținută de tot mai mulți oameni de bine. Totul se întâmplă sub acoperișul casei parohiale, puse la dispoziție, pentru acest proiect, de părintele paroh.
Avocați, medici, profesori, arhitecți, dar și oameni simpli ajută, așa cum pot, cu donații în bani sau alimente ori pur și simplu prin muncă, în fiecare săptămână, la pregătirea celor 170 de meniuri. Echipei i s-a alăturat, din toamna anului trecut, și un jurnalist ploieștean. Pasionat de gastronomie, Victor Preda a decis, acum un an, să facă din acest hobby o modalitate de a veni în sprijinul celor mai puțin norocoși. Așa că sâmbetele le dedică, de luni bune, gătitului în cadrul campaniei "Masa Săracilor". "Totul a început cu cinci porții, trei voluntari și un aragaz, iar până în octombrie 2016, când m-am alăturat echipei, se ajunsese deja la 40 de beneficiari. De câteva săptămâni avem 170, toți fiind cazuri verificate pentru că tot echipa noastră distribuie, săptămânal, pachetele, și poate vedea situația din fiecare familie în parte. Printre ei sunt, de exemplu, copiii de la clubul de box al antrenorului Titi Tudor, dar și familii necăjite, de exemplu doi bătrâni grav bolnavi al căror fiu suferă de o boală psihică și care nu au niciun sprijin. Sunt oameni care nu au venit să ceară, sunt cazuri de care am aflat întâmplător, pe care le-a verificat și care au intrat pe această listă, care rămâne deschisă. Sperăm ca, după sărbători, să depășim pragul de 200 de persoane: familii cu copii mulți, bătrâni bolnavi sau singuri", ne-a spus acesta.
Dar, cum spuneam, ambițioasele obiective ale voluntarilor trebuie susținute și de donatori. În prezent, o persoană asigură materialele necesare pentru ambalarea meniurilor, iar felurile de mâncare sunt pregătite tot din donații. Unii ajută constant, alții o fac ocazional, cu prilejul unor parastase, când preferă să contribuie pentru pregătirea unui meniu, la Masa Săracilor, decât să facă pomana clasică. Ajutor a venit și de la Administrația Serviciilor Sociale Comunitare, care a pus la dispoziția echipei, prin contract de comodat, vase de capacitate mare, fără de care o asemenea activitate nu ar fi fost posibilă.
Mai nou, și elevi din Ploiești s-au alăturat campaniei. Liceenii de la "Victor Slăvescu" și "Nichita Stănescu" au participat, până acum, iar la începutul anului viitor și-au anunțat prezența și cei de la "Spiru Haret".
Dar la fel de important este ajutorul permanent al enoriașilor și al credincioșilor din tot orașul. Și asta deoarece, pe lângă alimente, campania are nevoie și de cantități impresionante de detergenți, de exemplu, iar voluntarii nu pot lucra fără echipamente de bază. Au reușit, recent, să achiziționeze o mașină de gătit profesională și și-au propus ca, pe viitor, acesteia să-i "asorteze" niște vase pe măsură. Dar totul se va face ușor-ușor.
Proiectul este deschis și în plină dezvoltare. Echipa de la Biserica Buna Vestire caută în continuare oameni cărora să le vină în ajutor, dar bineveniți vor fi, întotdeauna, și voluntarii, și donatorii.
Iar cei care vor să ia contact cu frumosul sentiment pe care îl ai când faci un bine pot încerca să ofere sprijin acum, în prag de sărbători. În ajun de Crăciun, în jur de 500 de persoane au anunțat, deja, că vor aduce meniuri pregătite acasă, dar și pachete cu haine și jucării, pentru familiile în care există și copii. Sâmbătă, la ei va ajunge și Moșul. Iar cei care vor să completeze lista binefăcătorilor pot merge, pe 24 decembrie, la ora 11.00, la biserică, pentru a duce atât cât pot, începând de la un meniu complet care înseamnă, pentru proiectul Masa Săracilor, două feluri de mâncare, o franzelă și un desert.
Pachetele donate de Crăciun vor ajunge la beneficiarii de fiecare săptămână ai campaniei, dar și la alte cazuri deja identificate și verificate de echipă.