Un studiu publicat de Observatorul Român de Sănătate scoate la iveală că, la Ploiești, unul dintre cele mai poluate orașe din România, se depun cele mai mici eforturi pentru combaterea acestui fenomen. Municipiul ocupă locul 10 din 10 într-un clasament în întocmirea căruia s-a ținut cont de cinci categorii de indicatori.
Ploieștiul abia a obținut un punctaj de 1,9 din 10 și este pe ultimul loc în clasamentul care include 10 mari orașe, deschis de Cluj (4,7), Timișoara (4,5) și Galați (4,2). Paradoxal, deși municipiul prahovean este deja cunoscut pentru problemele din cauza poluării, semnalate în repetate rânduri de societatea civilă și presă, dar și de unii parlamentari, interesul autorităților pentru acest subiect și, mai ales, pentru luarea de măsuri concrete rămâne la un nivel foarte scăzut.
Observatorul Român de Sănătate a analizat activitatea autorităților locale din cele mai mari zece orașe românești și acțiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului. Niciuna din marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile anti-poluare. De departe, însă, Ploieștiul are cele mai slabe rezultate în urma analizei care s-a bazat pe o grilă de evaluare cuprinzând 20 de indicatori organizați în 5 domenii: Intervenții economice pentru reducerea poluării aerului (25% din scor), Intervenții administrative pentru reducerea poluării aerului (25% din scor), Intervenții comportamentale pentru reducerea poluării aerului (10% din scor), Infrastructură care face posibilă reducerea poluării aerului (20% din scor), Indicatori direcți de poluare a aerului (20% din scor).
Poluarea aerului omoară de 10 ori mai mulţi români decât accidentele rutiere. 23.960 decese premature s-au produs în 2016, în România, din cauza poluării cu particule în suspensie. Particulele în suspensie (PM) sunt particule solide și lichide suspendate în aerul înconjurător, fiind responsabile pentru decesele premature prin atac cerebral, cancer pulmonar și boli cardiovasculare. Există două tipuri de PM: cele grosiere PM10 și cele fine PM2,5. Acestea din urmă sunt nocive pentru sănătate chiar și la concentrații mici în aer deoarece pătrund în plămâni. Media anuală a României în privința concentrațiilor de PM este peste media UE, potrivit cifrelor citate de ORS.
8.430 decese premature se produc în România din cauza poluării cu NOx, a cărei principală sursă este traficul rutier. Costurile totale anuale generate la bugetul sănătății în România de bolile provocate de poluarea din traficul rutier sunt de 1,12 miliarde euro, mai subliniază studiul publicat de ORS.
La capitolul "Recomandări", Observatorul Român de Sănătate dă exemplul unor mari orașe europene care au luat deja măsuri pentru combaterea poluării. Printre sugestii se numără încurajarea folosirii bicicletelor și a vehiculelor electrice, introducerea de taxe de congestie/aglomeraţie în trafic (existente deja Londra sau Stockholm), acordarea de scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin (cum se întâmplă în Belgia sau Franța), stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare, dar și interzicerea folosirii motoarelor diesel, măsură ce va fi implementată, până în 2025, în orașe ca Hamburg, Copenhaga, Oslo, Madrid, Paris, Stuttgart etc.