Stația de monitorizare a aerului din cartierul Mihai Bravu a înregistrat, sâmbătă, o valoare record de particule în suspensie: 264 µg/m³, în condițiile în care, conform legii, valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane este de 50 µg/m³.
Potrivit graficelor publicate de site-ul calitateaer.ro, valoarea a fost înregistrată sâmbătă dimineață, la ora 8.00, deci e greu de crezut că ea poate fi pusă pe seama traficului intens din Ploiești, poluarea fiind cauzată, mai probabil, de activități industriale.
De mai multe zile, stațiile din Mihai Bravu, centru și zona de vest a municipiului indică, în mod constant, valori ridicate de poluare cu PM 10 (VEZI DETALII).
PM 10, particulele în suspensie, reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ca surse de poluare, calitateaer.ro indică activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice.
"Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură" sunt informații publicate pe calitateaer.ro.