- Un control derulat de Protecția Consumatorilor, la cererea prefectului, a scos la iveală condițiile mizerabile în care erau ținuți pacienții unui centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică.
- Comisarii au decis închiderea temporară a spațiilor de cazare, în cazul a trei din cele patru clădiri ale unității, precum și a unui bloc alimentar, solicitând remedierea de urgență a deficiențelor.
ANPC a descoperit din nou condiții insalubre într-un centru rezidențial din Prahova. Comisarii au dispus măsuri ferme, imediate, în cazul centrului de la Călinești, în urma constatărilor făcute cu prilejul controlului. Unitatea este una de stat, aparținând de DGASPC Prahova.
În urma solicitării Instituției Prefectului Prahova, cu privire la monitorizarea centrelor rezidențiale de îngrijire a persoanelor vârstnice ce aparțin Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova, precum și la verificarea respectării măsurilor dispuse în vara anului trecut, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Prahova a desfășurat, până acum, acțiuni de control la Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap Călinești – Prahova și la Centrul de Asistență Persoane Adulte cu Dizabilități Cireșarii, Ploiești.
Acțiunea, coordonată chiar de vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Sebastian Hotca, a dus la constatarea unor „abateri deosebit de grave” la Centrul din Călinești. Comisarii CJPC prahova au aplicat amenzi de 35.000 de lei și au dispus „oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate în spațiile de cazare (Corpurile A,B,C, Centrul deținând în total 4 corpuri de clădire), precum și în blocul alimentar din Corpul A”, după cum se arată într-o informare transmisă de autorități, în urma verificărilor.
Sursa citată menționează că, la momentul controlului, în cele patru corpuri de clădire ale centrului erau cazate 93 de persoane, dar pacienții din Corpul D erau în carantină, din cauza scabiei, motiv pentru care în acel imobil nu au putut fi făcute verificări.
Comisarii ANPC au cerut relocarea de urgență a beneficarilor centrului de la Călinești
CJPC Prahova a informat Instituția Prefectului Prahova cu privire la măsurile dispuse și la necesitatea relocării beneficiarilor, după ce comisarii au constatat, la centrul amintit:
- condiții igienico-sanitare, în blocul alimentar, improprii funcționării: paviment neigienizat cu rosturi de gresie cu depuneri masive de praf și grăsime, blatul masei deteriorat, prizele cu depuneri de praf și urme lipicioase de grăsime, calorifer ruginit cu pete de grăsime, chederele geamurilor cu urme masive de praf, scurgerea din paviment neigienizată, pereți cu infiltrații, pereți cu infiltrații și plăci de faianță spartă care împiediacă igienizarea corespunzătoare a suprafețelor;
- utilizarea unor cuptoare neigienizate cu depuneri de grăsime;
- folosirea unor tacâmuri neigienizate, veselă uzată, cuțite și ustensile de bucătărie neprofesionale;
- condiții igienico-sanitare precare, în zona lavoarelor, cu etajerele desprinse, deteriorate, cu părți ascuțite prezentând risc de accidentare;
- lipsa produselor de igienizare a mâinilor în recipientele special montate;
- condiții insalubre în spațiile de cazare a beneficiarilor: paturi metalice ruginite, lipsa huselor de protecție pentru perne și saltele , pereți exfoliați cu urme masive de igrasie, saltele și perne pătate, așternuturi neigienizate, calorifere ruginite, cu resturi de ambalaje și praf masiv, lipsa plăcilor de faianță pe holuri, paviment neigienizat, tavanul cu exfolieri și urme de infiltrații;
- condiții igienico-sanitare improprii în spațiul de depozitare al alimentelor situat în afara incintei Centrului: scara de acces deteriorată (cu plăci gresie desprinse), paviment neigienizat, folosirea unor agregate frigorifice cu urme de rugină, a unor rafturi de depozitare a alimentelor deteriorate fără o igienizare corespunzătoare, cu strat grosier de praf și resturi alimentare, cu pereți neigienizați, cu infiltrații, în acest spațiu fiind depozitate și alte obiecte precum: anvelope auto și recipiente din material plastic.
”Parcă nu se mai termină bătaia de joc față de persoanele aflate în din centrele de îngrijire, iar unii administratori nu au învățat nimic din trecut.
Așa cum am mai spus-o, măsurile de oprire a activității, dispuse de comisarii ANPC, în astfel de situații, cum este și cazul de la Călineşti, Prahova, au scopul de a proteja și de a respecta drepturile beneficiarilor cazați în aceste centre, și de a pune punct unor astfel de practici” - Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.
Vedeți AICI imagini din timpul controlului.
În ceea ce privește al doilea obiectiv controlat, Centrul de Asistență Persoane Adulte cu Dizabilități „Cireșarii”, din Ploiești, comisarii de la protecția Consumatorilor au constatat că acolo sunt necesare „doar câteva remedieri de informare, respectiv afișarea listei meniu, precum și a ingredientelor produselor alimentare servite beneficiarilor”, fiind aplicată o singură sancțiune, sub forma unui avertisment.
Comisarii ANPC vor continua verificările, urmând să ajungă, în control, la toate centrele din județ.
Citiți și: ZECI DE CĂMINE DE BĂTRÂNI, VERIFICATE DE ANPC. AMENZILE SUNT DE PESTE 200.000 DE LEI - FOTO
Vă reamintim că, anul trecut, în toată țara, inclusiv pe raza județului Prahova, au fost derulate controale de amploare în centrele rezidențiale de stat și private, ca urmare a problemelor grave, unele chiar de natură penală, și a abuzurilor constatate în unele cămine din Ilfov.
Citiți și: ÎNCĂ O RUNDĂ DE AMENZI, ÎN CENTRELE REZIDENȚIALE DIN PRAHOVA. LISTA CĂMINELOR AMENDATE DE AJPIS
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană