Preşedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, şi-a lansat, vineri, candidatura la alegerile prezidenţiale. Acesta le promite românilor că va transforma România în a şaptea putere europeană. El şi-a prezentat proiectul de ţară „România, a şaptea putere a Europei" în faţa a circa 2.000 de oameni adunați în una dintre cele mai mari săli din Palatul Parlamentului.
"Știu că proiectul meu pe care l-am propus este ambițios și știu că mulți cred că nu este realist. România este la coada clasamentului în Europa astăzi, din păcate, dar cred că împreună putem lucra pentru bunăstarea românilor și pentru a aduce România pe locul pe care îl merită în Uniunea Europeană: între primele șapte puteri economice și politice ale Europei", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta a mai spus că, dintre toți candidații, el poate face acest lucru pentru că lui îi este mai ușor să vorbească despre respect, despre responsabilitate, corectidudine și seriozate.
Călin Popescu Tăriceanu a mai susținut, în discursul rostit, că ceea ce se întâmplă în aceste ultime zile reprezintă dovada paroxismului, a nebuniei şi a agoniei sfârşitului de mandat al unui preşedinte care s-a jucat cu legile.
"Despărţirea ireversibilă de regimul Băsescu înseamnă pentru România şansa regăsirii drumului dezvoltării, şansa de a ne recâştiga demnitatea şi respectul", a spus Tăriceanu. El a mai spus că "România a trăit mult prea mulţi ani într-o criză continuă, generată de acţiunile politice iresponsabile ale unui preşedinte care a ajuns pe zi ce trece, nu numai să joace împotriva adversarilor, ci şi a arbitrilor, antrenorilor, a maseurilor şi chiar împotriva publicului".
Tăriceanu a adăugat: "Ce se întâmplă în ultimele zile reprezintă dovada paroxismului, a nebuniei şi a agoniei sfârşitului de mandat al unui preşedinte care s-a jucat cu legile, cu Constituţia, cu bunăstarea, demnitatea şi vieţile cetăţenilor. Ultimele săptămâni sunt dovada că este nevoie acum, mai mult decât oricând, nu de un nou preşedinte, ci de un altfel de preşedinte".
Fostul premier a mai spus că proiectul său se bazează pe trei piloni esențiali, pe care i-a denumit, din prisma profesiei de inginer, trei șantiere: O reformă politică - dministrativă profundă "care trebuie să schimbe din rădăcini modul putred în care funcționează astăzi mult prea multe instituții"; promovarea educației și culturii naționale. "Când vorbesc de educație, nu mă refer doar la școala în sine, ci la tot ce poate face o societate pentru că generațiile tinere să aibă acces la tehnologiile moderne și la cunoștințele necesare pentru a fi competitivi în lumea globalizată de astăzi"; și situația demografică a societății. " Există o scădere demografică în Întreaga Uniune Europeană. România se supune acestor tendințe, dar ne luptăm cu un factor de risc suplimentar: migrația a aproape 3 milioane de români către țările europene mai dezvoltate economic. Poate că noi, politicienii, trebuie să recunoaștem că nu am valorificat corect resursele umane oferite de poporul nostru. Alături de readucerea acasă a românilor și de implicarea lor în proiectele de dezvoltare a României, avem nevoie de creșterea natalității. Avem nevoie urgentă de un pact național pe politici demografice care să pună problema natalității, a speranței de viață, extrem de redusă în România, compaarativ cu media europeană, dar și a emigrației și imigrației. Dacă nu facem acest lucru, România nu va putea să se dezvolte în viitor, pentru că nu va avea suficientă resursă umană", a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a subliniat că niciun alt candidat nu s-a arătat preocupat de acest lucru.
"Președintele trebuie să fie cel care oferă siguranță, nu doar speranță. Promisiunile electorale nu țin de cald și nici de foame. Nu avem timp de școală la Cotroceni, avem nevoie de competență", a concis Tăriceanu.
Liderul Partidului Liberal Reformator a venit la eveniment împreună cu soţia sa, Loredana Moise, precizând că soţiile oamenilor politici trebuie să fie prezente discrete în viaţa publică. Tariceanu a mai anunţat că în ajunul Crăciunului i se va naşte cel de-al treilea fiu.