Violența psihologică, una dintre formele violenței domestice, va fi tratată ca infracțiune. Ea va putea fi sancționată cu închisoarea de până la un an sau cu o amendă, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
Violența psihologică în relațiile de familie și în cele de concubinaj va fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu o amendă, potrivit Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
Inițiativa este parte a unei campanii de combatere a violenței domestice, un fenomen care, în România, a atins valori îngrijorătoare. Actul a fost pus recent în dezbatere publică, de către Ministerul Muncii, și acesta prevede numeroase modificări la materia combaterii violenței domestice, un fenomen îngrijorător în România. Potrivit unor cifre comunicate chiar de Poliția Română, pentru Rețeaua de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor, în primele șase luni ale anului 2016, la nivel național, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. În aceeași perioadă au fost raportate 81 de cazuri de viol în familie. Dar aceste date, și așa cutremurătoare, se referă numai la cazurile care ajung să fie sesizate autorităților și reprezintă totuși un număr infim comparativ cu datele colectate în studiul din 2014 al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale în care se arăta că 1 din 4 femei din România a fost, cel puțin odată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său.
"Violența psihologică exercitată în condițiile prevăzute la art. 4 lit. b) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, după caz, cu posibilitatea transformării pedepsei în ore de muncă în folosul comunității", potrivit proiectului citat de avocatnet.ro. Noua definiție a violenței psihologice va fi "impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, prin amenințare verbală sau în orice altă modalitate, șantaj, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinței, locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum și alte acțiuni cu efect similar; Amenințarea este o formă de violență psihologică".
Proiectul pus în dezbatere ar completa și prevederile legate de violența fizică, socială și spirituală. Potrivit acestei inițiative, victimele violențelor domestice vor putea obține direct de la polițist un ordin de protecție provizoriu, până la confirmarea instanței.
Deocamdată, vorbim însă doar despre o propunere legislativă. Proiectul trebuie să treacă de Guvern, să fie aprobat în Parlament și apoi promulgat de președintele României pentru a deveni lege și a putea fi aplicat.