Peste 4.000 de pompieri militari cu 1.000 mijloace tehnice au fost la datorie, în ultimele 24 de ore, pentru executarea misiunilor destinate limitării și înlăturării efectelor generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase, a anunțat, joi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Bilanțul prezentat de IGSU la nivel național indică 38 de localități afectate de furtună, în Prahova (VEZI DETALII), Alba, Argeș, Cluj, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Satu Mare, Sălaj, Vaslui și Vâlcea. Pagube au fost înregistrate și în Capitală, unde, din neferciire, a exstat și o victimă, un bărbat strivit de un copac doborât de vânt. Două persoane și-au pierdut viața în Vaslui, lovite de fulgere.
"Pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență au acționat pentru evacuarea apei din cinci locuințe și 23 curți inundate. De asemenea, s-a intervenit cu accesorii grele de descarcerare pentru îndepărtarea a 15 arbori, un stâlp de telefonie, un element de construcție căzut pe carosabil, un panou publicitar, fiind avariate 9 autoturisme. Din cauza vântului puternic, 23 acoperișuri ale unor imobile au fost parțial sau total afectate. În Capitală au fost înregistrate efecte ale vântului puternic, pompierii bucureșteni acționând pentru îndepărtarea a 13 copaci căzuți pe carosabil, autoturisme sau linii electrice. Pe Șoseaua Viilor, un bărbat a decedat după ce a fost lovit de căderea unui arbore. În județul Ilfov s-a acționat pentru extragerea apei din 8 gospodării, pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil și pentru îndepărtarea elementelor instabile ale unui acoperiș", precizează reprezentanții IGSU, în bilanțul dat publicității joi dimineață.
Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza unor copaci căzuți pe carosabil pe DN1 în localitatea Comarnic (PH), pe DN64 în dreptul localităților Orlești și Ionești (VL), pe DJ702A în localitatea Potocelu (DB), pe DN12 în localitatea Tușnad(HR) și a unui panou publicitar în Deva (HD), mai notează sursa citat[, cu mențiunea că încă se acționează în localitățile afectate de vremea rea pentru îndepărtarea tuturor urmărilor fenomenelor meteorologice și evaluarea pagubelor produse. De asemenea, "având în vedere prognozele meteorologilor pentru perioada următoare, inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situații de urgență. Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență".