Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis, public, un punct de vedere după ce directorul ANPC, Paul Anghel, a dat exemple de fructe de import care ar fi tratate cu substanțe periculoase (VEZI DETALII).
Într-o informare a ANSVSA, conducerea instituției susține că "imazalilul este o substanță utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu prevederile Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr 705/2011 al Comisiei din 20 iulie 2011 de autorizare a substanţei active imazalil, în conformitate cu Regulamentul (ce) nr. 1107/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare, şi de modificare a anexei la regulamentul de punere în aplicare (UE) nr 540/2011 al Comisiei. Limitele maxime admise de imazalil în şi pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în şi pe produsele alimentare şi furaje de origine vegetală şi animală cu modificările şi completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg). Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificaţiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare".
Precizările vin după ce Anghle a spus că "portocalele şi citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor şi este folosită pentru combaterea bolilor la plante şi are o acţiune fungicidă. Ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi se pare că este cancerigenă şi mutagenă, după cum declară prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte. Legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea THIABENDAZOL-IMAZALIL în agricultură. ATENŢIE! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor". Anghel a și publicat fotografii cu etichete de produse din magazinele românești, în care se face referire la utilizarea acestei substanțe.
" Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din ţări terţe şi state membre. Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Național de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA. În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice. Informaţii privind riscurile potenţiale legate de prezenţa pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autorităţile competente din statele membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), în conformitate cu legislaţia şi procedurile stabilite la nivel european şi naţional. La această dată, din informaţiile derulate prin SRAAF nu reiese existenţa unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezenţa imazalilului în citrice. Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piaţă, fie este retras de pe piaţă și distrus", se mai arată în comunicatul ANSVSA.