Inspecţia Judiciară (IJ) s-a sesizat din oficiu ca urmare a schimbului de replici dintre ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul Alexandra Carmen Lăncrănjan, de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Verificarea demarată de Inspecția Judiciară vine ca urmare a unui schimb dur de replici pe care procurorul DNA l-a avut cu ministrul Justiţiei pe tema reglementarii abuzului în serviciu, scrie News.ro.
Alexandra Lăncrănjan este şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii pe disciplina CEDO, dar și procurorul care coordonează anchetă în dosarul Tel Drum, în care apare și numele liderului PSD Liviu Dragnea.
"Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin. 2, 3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară.
Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenta Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, de a stabili dacă exista indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor", au precizat pentru News.ro reprezentanţi ai Inspecţiei Judiciare.
"Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania! Calitatea de funcționar public sau european apare însă, ca element de agravare, în cazul mai multor infracțiuni, precum: înșelăciune, fraudă în domeniul subvențiilor, abuz de încredere, fals intelectual, falsificarea înregistrărilor tehnice, falsificarea de date cu forță probantă, constrângere, vătămarea corporală în exercitarea unei funcții publice, obținerea de declarații prin forță, urmărirea penală a persoanei nevinovate, punerea în executare a unei sancțiuni împotriva unei persoane nevinovate, abuzul de încredere în afacerile externe, încălcarea secretului oficial, încălcarea secretului fiscal, determinarea subordonaților la săvârșirea unei fapte penale, abuzul sexual săvârșit prin abuz de funcție etc. Și în Codul penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcționarul public abuzează de poziția pe care o are, precum: cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă, falsul intelectual etc.", a scris Tudorel Toader sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, ca o replică dată Ambasadei Germaniei.
Procurorul DNA Alexandra Carmen Lăncranjan l-a contrazis, însă, pe ministrul Justiției, căruia i-a transmis că, pentru un om care se consideră un profesionist al dreptului, este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică şi atunci când argumentele nu sunt în favoarea teoriei sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri.
”Cine vrea şi poate, lesne înţelege că Art.266 C.pen.german incriminează conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde şi încălcarea unor obligaţii ce decurg dintr-o convenţie. Şi nu are nici prag. Iar pentru această constatare este suficientă Teoria generală a dreptului, anul I”, a completat aceasta, ca o replică la răspunsul dat de Toader: "Cine vrea şi poate, lesne înţelege diferenţele dintre elementele constitutive ale infracţiunilor din art.266 C penal german şi art.297 C penal roman! În acest sens, în scurt timp, va fi disponibil «Codexul penal european», în curs de apariţie la editura C H Beek !"
Foto: romaniatv.net