Executivul a adoptat, în ședința de vineri, hotărârea privind majorarea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2019, dată de la care se va aplica, pentru prima dată în țara noastră, și salariul minim diferențiat, în sensul că sunt stabilite praguri diferite pentru anumite categorii de angajați (VEZI DETALII).
Până de curând, guvernanții au susținut că de un salariu minim mai mare decât al majorității ar urma să beneficieze absolvenții de studii superioare și salariații care au peste 15 ani vechime. Hotărârea adoptată vineri de Guvern a venit, însă, să confirme zvonurile apărute în ultimele zile în spațiul public, potrivit cărora vechimea de peste 15 ani nu mai asigură trecerea într-o categorie cu salariu minim mai mare.
La finalul ședinței, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că eliminarea majorării la 2.350 de lei a salariului minim brut pentru persoanele cu 15 ani vechime în muncă a venit în urma discuţiilor purtate între minister, sindicate şi patronate, existând riscul ca o astfel de măsură să afecteze exerciţiul financiar. "De la 1 ianuarie, vor beneficia de 2.080 de lei pentru cei cu studii medii, iar pentru cei cu studii superioare doar cei care au un an vechime în studii superioare. Nu am dat un pas înapoi, atunci când iei o măsură discuţi cu ambele părţi, iar patronatele au spus că această măsură e posibil pe termen scurt să afecteze exerciţiul financiar, iar atunci am ajuns la această concluzie”, a declarat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.
Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 1.900 lei la 2.080 lei reprezintă o creştere de 9,47%, iar pentru personalul încadrat pe funcţii cu nivel de studii superior şi o vechime în muncă de cel puţin un an, majorarea de la 1.900 lei la 2.350 lei reprezintă o creştere de 23,68%.
Pentru un program complet de lucru 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019 valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 12,43 lei/oră pentru cuantumul de 2.080 lei lunar, faţă de 11,40 lei/oră pentru cuantumul de 1.900 lei lunar.
Pentru un program complet de lucru 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019 valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 14,044 lei/oră pentru cuantumul de 2.350 lei lunar, în cazul personalului încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu o vechime în muncă de cel puţin un an, faţă de 11,40 lei/oră pentru cuantumul de 1.900 lei lunar.
Ministrul Muncii nu a știu să precizeze, vineri, câți salariați vor beneficia de această majorare, aplicată de la 1 ianuarie.