Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o declarație de presă, în care asomat Guvernul să vină cu soluții la situația creată de prevedereile legale care reglementează recursul compensatoriu.
Șeful statului a cerut Executivului să facă o analiză a actualei situații și să vină cu soluții pentru corectarea acesteia. "Mulţi delicvenţi au fost eliberaţi mai repede deoarece condiţiile din închisoare sunt proaste. Acest lucru a fost posibil în baza unei legi în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun clar şi răspicat, siguranţa cetăţeanului nu e negociabilă. Trebuie să tragem câteva concluzii şi asta rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă, să nu se teamă că un delicvent eliberat vine peste el. Am observat tot felul de poziţii, la guvernanţi, la politicieni atât din majoritate, cât şi din opoziţie, care seamănă între ele: se caută un vinovat. Nu asta e soluţia. Căutarea vinovaţilor în alte guverne şi alte majorităţi nu a rezolvat vreo problemă. Solicit Guvernului României să facă, într-un timp scurt, o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Aceste soluţii trebuie să vină de la Guvern, de la MJ, se poate intra în procedura foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislaţia . Nu e acceptabil e ca lumea să vină şi să caute vinovaţi în loc să caute soluţii", a declarat Klaus Iohannis.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost chemat la discuții, miercuri, de premierul Viorica Dăncilă, chiar pe tema recursului compensatoriu.
Ieri, la Strasbourg, șeful Executivului a declarat că recursul compensatoriu a fost iniţiat de Cabinetul Cioloş și a spus că a fost o decizie „neinspirată”.
Și ministrul Justiției a publicat, marți, o postare amplă pe acest subiect, concluzionând: " Proiectul de lege a fost inițiat sub guvernarea anterioară. CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiționată. Senatul și-a însușit propunerea venită de la CSM. Camera Deputaților a înlocuit cele 3 zile cu 6 zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare. Ministerul Justiției nu a fost de acord cu modificările propuse, luând în considerare și studiul de impact primit de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Camera Deputaților a extins beneficiul și pentru alte criterii. Curtea Constituțională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiției s-a exprimat în sensul că legea este neconstituțională."