Categorie: Știri naționale

Epistat, un medicament care are în compoziție aceeași concentrație de fenspiridă ca și Eurespal, retras de pe piață de producător, se vinde în continuare de farmacii. Asta deși măsura cu privire la Eurespal a fost luată în baza rezultatelor studiilor care au arătat că ce se regăsește în ambele produse poate avea efecte adverse grave.

Farmaciile din România continuă, după retragerea Eurespal, să vândă un medicament ce are conținut identic. Este vorba despre Epistat, scrie HotNews, menționând că licența în cazul acestuia este deținută de Gedeon Richter România S.A.

Medicamentul Eurespal, prescris frecvent în România pentru tratamentul tusei, inclusiv la copii, a fost oprit de la vânzare în urma unei notificări de la producătorul francez, Les Laboratoires Servier, după ce s-a constatat că substanța activă, fenspiridă, poate provoca probleme cardiace. Medicamentul Epistat, vândut în continuare în farmacii, conține aceeași concentrație de fenspiridă.

Reprezentanții Gedeon Richter au refuzat să facă vreun comentariu pe acest subiect, până în prezent, mai menționează sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu, a explicat, pentru HotNews,că "decizia referitoare la fenspiridă, care este substanța activă, sigur că se va aplica și medicamentelor generice, așa este normal, dacă de vină este substanța activă și nu un excipient". Crupariu a arătat că o hotărâre poate fi luată de producător sau la nivelul Uniunii Europene, nu de către autoritățile române.

"Practic, ceea ce vine acum, la finalul săptămânii, este o recomandare. Numai dacă, în baza recomandării, dacă recomandarea va cuprinde și medicamentele generice pe bază de fenspiridă, atunci s-ar putea să ne întâlnim cu o decizie voluntară de retragere și pentru deținătorii autorizațiilor de medicamente generice pe bază de fenspiridă. Se cheamă procedură de urgență declanșată de o Agenție a Medicamentului din cadrul UE, se discută imediat în cadrul reuniunilor acestui comitet de evaluare, se emite un comunicat care este o recomandare și merge mai departe, la forul superior, și apoi, în funcție de rezultat - dacă e prin consens, are valoare de decizie opozabilă tuturor statelor membre, dacă două state sau unul nu sunt de acord, atunci merge la Comisia Europeană, care are dreptul să emită o decizie în decurs de 60 de zile. Decizia poate fi de 4 categorii: menținere autorizație, modificare autorizație, suspendare autorizație sau retragere autorizație", a mai spus purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, arătând că, "nu mai există nicio speranță pentru titularul autorizației" în cazul retragerii.

Back To Top