Durata excesivă a proceselor, corupţia "endemică" a oficialităţilor şi violenţele poliţiei împotriva romilor se numără printre problemele semnalate, în cazul României, în raportul anual pe 2018 al Departamentului de Stat privind situaţia drepturilor omului în lume publicat miercuri.
Raportul Departamentului de Stat al SUA consemnează, potrivit Agerpres, că insuficienţa personalului, a spaţiului fizic şi a tehnologiei din sistemul judiciar împiedică în continuare celeritatea şi eficienţa actelor de justiţie în țara noastră, iar ca urmare durata proceselor este excesivă.
Consiliul Superior al Magistraturii, responsabil cu protejarea independenţei judiciare, a menţinut, în general, transparenţa operaţiunilor şi a acţionat pentru a suspenda judecătorii şi procurorii suspectaţi de încălcări ale legii. Cu toate acestea, s-a raportat că Inspecţia Judiciară, o unitate disciplinară autonomă în cadrul Consiliului, a fost supusă unei influenţe politice în creştere şi, uneori, a fost folosită pentru a ancheta magistraţi care au efectuat urmăriri judiciare sau au pronunţat hotărâri împotriva unor responsabili sau aliaţi ai coaliţiei de guvernământ, mai notează sursa citată.
Legat de corupţie, aceasta a rămas larg răspândită, în pofida numeroaselor urmăriri penale, existând numeroase rapoarte despre astfel de practici la nivel guvernamental în cursul anului. Corupţia a rămas o problemă, conform indicatorilor Băncii Mondiale şi a altor opinii ale experţilor. Mita a fost un fapt obişnuit în sectorul public. Legile nu au fost întotdeauna implementate în mod eficient, iar oficialii s-au angajat uneori cu impunitate în practici de corupţie, se spune în documentul publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA și citat de Agerpres.
De asemenea, se consemnează că verdictele în cazurile de corupţie au fost adesea inconsistente, cu pronunţări care variază foarte mult în cazul unor infracţiuni similare, iar aplicarea procedurilor judiciare s-a făcut cu întârziere mai ales din cauza problemelor procedurale şi administrative, în special în ceea ce priveşte confiscarea bunurilor.
Printre îmbunătăţiri, raportul Departamentului de Stat menţionează faptul că legislaţia prevede reducerea pedepsei pentru deţinuţii care se află în condiţii necorespunzătoare. Între octombrie 2017 şi iunie 2018, au fost eliberaţi 10.957 deţinuţi în baza prevederilor prezentei legi, se spune în raport.
Raportul publicat miercuri este cel de-al 43-lea raport privind drepturile omului pregătit de Departamentul de Stat. Potrivit Agerpres, acesta are şapte secţiuni, în care mai tratează şi alte probleme legate de drepturile omului, precum abuzurile asupra copiilor, violenţa domestică, traficul de persoane, drepturile migranţilor, al persoanelor cu dizabilităţi sau antisemitismul.