Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și-au propus să implementeze un proiect-pilot pentru amenajare de drumuri muzicale. Inițiativa se regăsește în strategia pentru siguranța circulației 2020 și vizează reducerea numărului de accidente rutiere.
„Sunt niște marcaje transversale, rezonatoare, care se vor realiza la anumite distanțe, în grupuri de un număr de linii, astfel că se transformă hertzii în sunete muzicale. Ca să poți să asculți melodia în caroserie, în mașină, trebuie să respecți o anumită viteză. Viteza care este impusă pe indicatoare. Cine nu respectă viteza nu va putea auzi muzica, pentru că muzica se distorsionează și nu auzi melodia. Astfel îi facem pe conducători să respecte viteza ca să nu mai producă accidente rutiere”, a explicat, pentru Digi 24, Flavius Pavel, director în CNAIR. Acesta a spus că priml sector pe care va fi implementate acest proiect, chiar în cursul anului 2020, va ifi capătul dinspre Pitești al A1.
Oficialul CNAIR a spus că melodii precum "Ciorcârlia" sau "Drumurile noastre" ar putea fi alese, dar o decizie va fi luată abia după consultări cu specialiștii în domeniul muzical.
Scopul proiectului este ca șoferii să reducă viteza. Ideea este aplicată deja în SUA, Japonia, dar și în Europa, pe șosele din Ungaria și Danemarca. Numai că noi vorbim despre implementarea ei într-o țară care, la finalul lui 2018, avea doar 823 de kilometri de autostradă și numai 31 de kilometri de drumuri cu șase benzi, în schimb în evidențele de la Statistică apăreau 28.247 de kilometri de drumuri de pietruite sau de pământ (VEZI DETALII).