Aflat pe un val de simpatie în România şi cu notorietatea crescută după criza COVID-19, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a ajuns în mijlocul unui scandal de proporţii, vizând un contract de 600 de milioane de euro derulat din fonduri europene. Secretarul de stat a fost înregistrat când avertiza reprezentanţii firmei care fusese desemnată pe primul loc la licitaţie că va anula procedura de achiziţie. Acest lucru s-a şi petrecut.
Potrivit unor informaţii publicate de Libertatea, care a dat publicitaţii şi o înregistrare audio, Arafat amenință că are puterea de anula o achiziție pe bani europeni de 600 de milioane de euro, după ce fusese adjudecată de una dintre firmele concurente ale lui Deltamed, favorita contractelor din sistemul de urgență. În apărarea sa, şeful DSU ar putea spune, totuşi, că încerca să obţină un preţ mai scăzut. De altfel, în discuţia publicată, Arafat vorbeşte despre o eroare la licitaţie, prin care preţul cu TVA a fost asimilat ca preţ fără TVA. Cu alte cuvinte, şeful DSU le cerea reprezentanţilor firmei poloneze care fusese declarată câştigătoare să accepte, în esenţă, reducerea cu 19% a preţului licitat. Acuzaţiile, în schimb, sunt că toată această mutare ar fi fost premeditată pentru a anula procedura de selecţie.
Apelul a venit din clădirea Ministerului de Interne, fostul sediu al CC al PCR. “Rămâneți un pic, vi-l dau pe domnul ministru Arafat un pic…”. Povestea acestei convorbiri începe cu trei săptămâni înainte ca adjunctul IGSU, colonelul Cezar-Mihai Damian, să-i paseze mobilul șefului său, Raed Arafat. Pe 21 august 2018, IGSU a anunțat oficial că firma WISS a câștigat licitația pentru dotarea pompierilor cu 2.000 de mașini de intervenție, cu apă și spumă. Dar, pe 7 septembrie 2018, într-o vineri, colonelul Damian i-a convocat pe reprezentanții polonezilor la Raed Arafat, liderul suprem al situațiilor de urgență din România, mai notează Libertatea. La acea discuţie, ei au fost anunţaţi ultimativ că fie coboară prețul cu 19%, fie se anulează licitația. Câteva zile mai târziu, pe 10, sunt contactaţi telefonic pentru un răspuns final:
"Variantele noastre sunt așa și nu e nici un secret. Varianta 1, că se acceptă că a fost o greșeală și avem această corectare în comun acord cu dumneavoastră și mergem mai departe. Varianta 2, la noi e repetarea și am verificat acuma cu ANAP cu tot și nu avem o problemă pentru că e acord cadru și atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă, eu nu pot să pierd 25 de milioane de euro așa, să știți! Îmi dați peste cap tot proiectul nostru de achiziții pe echipamentul de la… Trebuie dat răspunsul urgent, ca să știm care e situația", se aude Raed Arafat afirmând.
Jurnaliştii de la Libertatea mai notează că în fișa de date a licitației, publicată în 12 ianuarie 2018, prețurile apar fără TVA, ca în toate documentele achiziției publice de 600 de milioane de euro.
"Eu, personal, nu aveam rol în evaluarea licitațiilor și în decizia finală asupra câștigătorilor, rolul meu în ce privește acest aspect fiind de coordonare și monitorizare. Nu puteam decide și nu aveam dreptul să decid cum nici inspectorul general nu avea, un câștigător sau altul", afirmase ulterior Raed Arafat, într-o postare publică din 2019.