Guvernul a modificat, prin ordonanță de urgență, reglementările referitoare la condițiile în care părinții pot beneficia de zile libere plătite, dacă au copii sub 12 ani înscriși în unități în care cursurile "față în față" sunt suspendate.
Părinții care își iau aceste zile libere vor fi plătiți cu 75% din salariu.
”Ştiu exact, în zona de competenţă a Ministerului Muncii, ce trebuie făcut pentru părinţii copiilor cu vârsta de până la 12 ani înscrişi în unităţile de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară, intrate în scenariile 2 şi 3. Imediat după ce comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă au decis trecerea şcolilor din anumite localităţi, inclusiv din Bucureşti, în scenariul 2 (prezenţa la cursuri alternativ cu învăţământ în sistem on-line) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem on-line) am iniţiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda, şi în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut) pentru un părinte. Deja reglementasem şi gestionăm situaţia părinţilor din şcolile în care se descoperă un focar Covid, certificat de o anchetă epidemiologică”, a explicat încăde acum două zile Violeta Alexandru.
Practic, ordonanța adoptată acum de Guvern adaugă, actului normativ anteror, precizări referitoare la intrarea unităților de învățământ în scenariul 2 sau 3.
"Am adus în atenția Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 (privind acordarea de zile libere plătite în contextul unor focare Covid) cu situațiile în care unitățile de învățământ, cele de educație antepreșcolară și preșcolară își desfășoară activitatea în scenariul galben (hibrid) sau roșu (on-line). Un părinte va putea să solicite angajatorului zile libere plătite pentru a supraveghea copilul care învață acasă, în sistem on-line, numai dacă specificul muncii acestuia nu permite munca la domiciliu/telemunca", a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Potrivit datelor centralizate joi de Ministerul Educației, la acel moment, la nivel național, 4.891 de unități de învățământ figurau în Scenariul 2 (participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială, prin rotație de una-două săptămâni, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție), iar alte 2.401 funcționau după Scenariul 3, care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor doar la activități/lecții on-line.