Medlife a făcut publice, vineri, noi rezultate ale cercetărilor derulate pe probe prlevate din mai multe oașe din țară, specialiștii rețelei concluzionând că şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât se aşteptau, iar autoritățile ar trebui să aibă în vedere aceste informații alarmante.
Într-un comunicat transmis vineri, Medlife anunță că „din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie a.c. din mai multe oraşe ale ţării (Bucureşti, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Targovişte, Ploieşti, Timişoara, Reşiţa, Hunedoara, Focşani, Lugoj, Chişineu Criş, Slatina, Olt), s-a constatat că 24 dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie".
Probele ce conţin noua tulpină provin din Bucureşti -19 probe, din Cluj - 2 probe, iar câte una din Tecuci, Reşiţa şi Timişoara, mai menționează sursa citată, atrăgând atenția că aceste concluzii întăresc teoria enunțată anterior de către specialiştii MedLife, privind contagiozitatea ridicată şi transmiterea comunitară a noii tulpini.
"Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică şi mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini şi transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalenţa pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne aşteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm şi alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvenţiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a identifica noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.
Având în vedere această dinamică, specialiștii Medlife consideră că „autorităţile ar trebui să analizeze cu atenţie aceste informaţii şi să evaluezecu precauţie eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranţă pentru perioada următoare”.
„În continuare vom susţine programul de secvenţiere, şi vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autorităţile cu informaţii noi legate de apariţia şi transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană şi nu numai. Încă de anul trecut ne-am exprimat acordul total şi dezinteresat de a sprijini autorităţile statului prin extinderea programului de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2, program pe care îl derulăm exclusiv din fonduri proprii. Pe această cale ţinem să le mulţumim DSP-urilor din Bucureşti, Cluj, Vâlcea, Timişoara şi celor din alte oraşe pentru că au înţeles miza acestui demers de monitorizare activă a virusului SARS Cov2, ne-au trimis probe în timp util şi, în funcţie de rezultate, au acţionat imediat, demarând anchete epidemiologice pentru a ţine sub control răspândirea virusului”, a spus Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife, citat în comunicatul companiei.
Acesta a anunțat că Medlife este prima companie medicală privată din regiune care a secvenţiat cu specialişti români şi resurse proprii genomul virusului prin evaluarea a peste 400 de probe, respectiv 75% din totalul de probe secveţiate la nivelul României, oferind răspunsuri legate de originea tulpinei virusului SARS CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea de transmitere, eficienţa pentru vaccinurile aprobate, contagiozitatea noilor tulpini şi nu numai.
În prezent, compania are în derulare studiul de secvenţiere a virusului prin care urmăreşte evoluţia virusului şi apariţia noilor tulpini, precum şi un alt studiu cu privire la gradul de imunizare a populaţiei post vaccin.
Investiţiile grupului MedLife în demersurile de cercetare se ridică la jumătate de milion de euro. Programul de cercetare este derulat exclusiv din fonduri proprii ale companiei.
Foto: zf.ro