Categorie: Știri naționale
somnUn studiu online efectuat recent evidenţiază că aproape jumătate dintre români se trezesc dimineaţa cu dureri de spate, gât sau lombare, iar 35% dintre aceştia nu se simt odihniţi.

De asemenea, studiul, efectuat în perioada 13 decembrie 2011 - 03 ianuarie 2012, a evidenţiat că mai mult de un sfert dintre români au probleme cu somnul.

Un factor decisiv în calitatea somnului este şi calitatea saltelei pe care se doarme. Studiul arată că 49% dintre români au ales un pat cu saltea detaşabilă, iar 28% dorm pe canapea sau pat extensibil.

În proporţie de 37%, respondenţii susţin că au dificultăţi în a adormi, iar 23% dintre aceştia se trezesc cel puţin o dată în timpul nopţii.

Motivele trezitului din somn sunt diferite - de la nevoile fiziologice (jumătate dintre respondenţi), la schimbările de temperatură din timpul nopţii (22% cald, 16% rece), dar şi vise sau coşmaruri, cauză invocată de aproape 30% dintre respondenţi.

De asemenea, 20% dintre cei chestionaţi alocă mai mult de jumătate de oră pentru a adormi, în vreme ce doar 12% adorm în maxim 5 minute de la momentul în care şi-au propus să meargă la culcare.

Durata ideală a somnului este considerată de către respondenţi a fi cuprinsă între 7 şi 8 ore, deşi mai mult de jumătate dintre aceştia dorm mai puţin de 7 ore pe noapte.


În timpul săptămânii, 58% dintre români merg la culcare în intervalul 23,00-01,00.

Cercetarea mai arată că aproape o jumătate dintre respondenţi folosesc alarma pentru a se trezi dimineaţa în timpul săptămânii.

Conform studiului, doar 13% dintre persoanele intervievate au un somn excelent: adorm în mai puţin de 5 minute, evită cofeina şi au o stare de sănătate foarte bună. 

Studiul a fost efectuat între 13 decembrie şi 3 ianuarie şi a strâns răspunsuri de la 1.400 de persoane cu studii superioare. Firma care a plătit pentru efectuarea acestui studiu este o companie care comercializează saltele. 

Back To Top