Pe un câmp, la aproape doi kilometri de aeroportul Otopeni, într-o hală împrejmuită cu sârmă ghimpată, sunt ascunse măști de protecție care ne-au costat, până acum, peste 30 de milioane de dolari. Cu acești bani, o companie de stat a cumpărat, în mai 2020, aproape 96 de milioane de măști de protecție și le-a adus în țară. Acum, la un an distanță, aproximativ 90 de milioane de măști au rămas în hala din tablă din Otopeni, generând costuri suplimentare de depozitare. Informaţiile fac parte dintr-o investigaţie publicată astăzi de RISE Project.
Sub titlul "Nouă avioane cu măşti", RISE Project a publicat joi o investigaţie despre o achiziţie făcută de o companie aflată la acel moment în subordonată Ministerului Economiei şi care se dovedeşte o pagubă de proporţii pentru stat. Producătorul de armament al statului a închiriat avioane private ca să aducă măști din Vietnam, în timp ce aeronavele noastre militare transportau ieftin măști pentru companii private, mai arată jurnaliştii de la RISE Project. Doar transportul acestor măşti ne-a costat 5,3 milioane dolari, în timp ce sumele plătite pentru depozitare nu sunt divulgate.
Lentoarea achiziției a făcut ca între momentul în care o companie controlată anul trecut de Ministerul Economiei a decis să cumpere măștile și cel în care ele au sosit în țară să treacă o lună și jumătate. Prețul scăzuse între timp, iar compania statului a rămas cu ele în brațe, pentru că nu-și mai acoperea costurile de achiziție, operare și transport. În schimb, au câștigat companiile din lanțul de furnizare, mai arată investigaţia citată.
Oficial, unul dintre motivele pentru care compania cu profil energetic susține că a intrat în comerțul cu măști a fost combaterea speculei de la începutul pandemiei. SAPE a combătut însă specula vânzând mai scump decât comercianții privați. A livrat, pe 28 mai 2020, aproape 5,2 milioane de măști către Ministerul Educației, care încheiase un acord-cadru cu mai multe companii. Prețul oferit de SAPE a fost depășit doar de o altă companie de stat, Unifarm, ale cărei achiziții cu măști sunt analizate acum de judecători pentru fapte de corupție.