Una dintre cele mai prestigioase organizații din lume care apără presa, Committee to Protect Journalists, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, trage un semnal de alarmă cu privire la situația din România, după ce patru jurnaliști de la Libertatea și Newsweek au fost reclamați la DIICOT de primarul sectorului 4, Daniel Băluță.
Organizația insistă pe ideea că, într-o justiție independentă de politic, jurnaliștii nu sunt investigați pentru articolele pe care le scriu. "Procurorii români îi interogează pe angajații Newsweek și Libertatea cu privire la faptul că au raportat corupția", spune Committee to Protect Journalists în titlul comunicatului său, scris de către filiala sa din Berlin. "Este esențial ca jurnaliștii să poată să scrie liber despre modul în care sunt folosiți banii publici, fără teama de a fi hărțuiți de către autoritățile legale ale statului", se mai arată în comunicatul citat de Libertatea. Fondat în 1981 la New York, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor este o organizație non-guvernamentală care promovează libertatea presei la nivel global. Din conducerea organizației fac parte jurnaliști de la New York Times, NBC, The Wall Street Journal, Al Jazeera, Bloomberg și profesori la universități prestigioase din SUA, mai arată sursa citată.
Reacția organizației americane apare după ce, luna trecută, patru jurnaliști de la Libertatea și Newsweek au fost reclamați de primarul PSD al Sectorului 4, Daniel Băluță, apoi chemați la DIICOT. Deși au dat declarații ca martori, în dosarul în care Daniel Băluță îi acuză de șantaj și constituirea unui grup infracţional organizat, dreptul lor de a relata despre plângerea lui Băluță a fost restricționat, a remarcat și o altă organizație internațională, Reporteri fără frontiere. Împreună cu Active Watch, Reporteri fără frontiere a cerut o anchetă internă la DIICOT pentru felul în care acest caz a fost abordat.