Comandantul puitorului de mine şi plase care a participat, luni, la operațiunea de a neutraliza mina marină găsită plutind în derivă, la 70 de kilometri de Capu Midia, a furnizat detalii despre tipul dispozitivului și misiunea derulată luni.
"La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime de până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme. (...) Misiunea a fost una cu grad ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români. (...) Detaşamentul l-am împărţit în două echipe, o echipă de asigurare, care asigura interdicţia altor nave sau ambarcaţiuni în zonă (...), iar cu alţi patru militari ne-am deplasat la această mină, am recunoscut-o, am confecţionat încărcătura pe care o avem, am poziţionat-o pe corpul minei, ne-am deplasat la distanţa de siguranţă, iniţiată la 750 metri - un kilometru ", a declarat pentru Agerpres căpitan comandor Daniel Gheorma, comandantul puitorului de mine şi plase care a participat, luni, la neutralizarea minei marine.
Acesta a spus că mina a ajuns în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre "cel mai probabil prin dragaj sau pur şi simplu s-a retezat cablul de ancorare".
Și Forțele Navale Române au informat, într-un comunicat de presă, că “echipajul navei și echipa de scafandri deminori (EOD) de la bord au desfășurat misiunea în siguranță, prin utilizarea procedurilor operaționale standard de identificare a tipului de mină și de distrugere a acesteia. Eliminarea pericolului care plutea în derivă, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a constat în montarea unei încărcături explozive pe mină de către scafandrii EOD și detonarea de la distanță. După cercetarea și supravegherea raionului maritim, puitorul de mine și plase «Viceamiral Constantin Bălescu» a executat marș spre portul militar Constanța, de unde va fi pregătit să plece în următoarele misiuni încredințate”.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat, în cursul zilei de luni, că, în jurul orei 8.00, un pescador a informat autoritățile române că a observat o mină marină în derivă, la 70-72 km, în largul Mării Negre, travers de Capu Midia.
VEZI ȘI: Pericol în Marea Neagră! Mina de război, descoperită plutind la 70 de km de Capu Midia
Foto: MApN
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea