Aflat în situaţia de a nu mai produce niciun fel de vaccin, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino” a devenit subiect de dispută între Ministerul Sănătăţii şi Avocatul Poporului.
Însă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au reacţionat la aceste informaţii pe site-ul propriu, printr-un comunicat de presă în care susţin că „o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino sunt inexacte şi produc confuzie în rândul populaţiei. Numai vaccinul gripal din producţia ultimilor ani reprezintă un interes de strategie şi siguranţă naţională, restul produselor reprezentând remedii terapeutice”.
Mai mult, noua conducere a Institutului are obligaţia ca, până la finalul acestei săptămâni, să prezinte „un plan de rentabilizare şi relansare a instituţiei”, asta chiar dacă şi actualul manager a fost înlocuit din funcţie anul trecut, de către ministrul Sănătăţii - Cseke Attila, la acea dată - tocmai din cauza neîndeplinirii unor măsuri de remediere a problemelor.
Potrivit declaraţiilor publice ale actualului ministru de resort, Ritli Ladislau, deocamdată Ministerul „caută soluţii. Producţia de vaccin antigripal din iarnă a fost un eşec, iar statul trebuie să recupereze banii pentru vaccinul produs însă cantitatea de vaccinuri de pe piaţă este în scădere”, mai precizează Mediafax.
Până să le lămurească ministrul Sănătăţii dacă prioritatea este recuperarea banilor pentru loturile de vaccinuri antigripale retrase astă iarnă sau salvarea Institutului Cantacuzino, Avocatul Poporului a mai argumentat, în comunicatul către Mediafax, că sunt necesare discuţii cât mai rapide pentru a se clarifica necesitatea producerii a peste 300 de vaccinuri printre care stafilococic D, antigripal, antituberculos (BCG), cel împotriva difteriei şi tetanosului, antiviperin şi chiar a imunomodelatoarelor polidin şi cantastim.