Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

control rar roti sfoara
Categorie: Știri naționale
  • Un român a reușit să-i uluiască pe inspectorii RAR când le-a dus acestora o mașină ale cărei roți erau legate cu funie.
  • Bărbatul spera să redobândească talonul care-i fusese reținut în trafic pentru lipsa ITP-ului.

Cazul a fost prezentat de RAR pe pagina de Facebook a instituției.

“«E păcat să pui șurub acolo unde poți lega cu sârmă» spune o glumă celebră printre șoferi. Sârmă sau funie, am putea completa noi, după ce am văzut autovehiculul care s-a prezentat la RAR Cluj pentru redobândirea talonului reținut în trafic, culmea, pentru lipsa ITP. Din păcate, această glumă a fost luată în serios de un bărbat care a legat cu câțiva metri de funie componente ale sistemelor vitale ale vehiculului. Pe lista neconformităților se adaugă: nefuncționarea farurilor și luminilor pentru frânare, bara față compusă din bucăți prinse cu sârmă, joc în articulații și suspensii, anvelope de alte dimensiuni.

Le mulțumim colegilor de la Cluj care au scos de două ori din circulație această mașină, atât în urma controalelor în trafic, cât și după prezentarea la RAR.

Am putea spune că șoferul acestui autovehicul nu a primit nici măcar un capăt de ață de la colegii noștri…”, au scris reprezentanții Registrului Auto Român.

În 2021, angajații RAR au oprit în trafic, pentru control tehnic, 75.600 de vehicule, iar la 46,39% dintre acestea s-au constata deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme.

Un bilanț al Registrului Auto Român precizează că procentul nu se aplică întregului parc auto din România, însă chiar și în această situație poate fi evidențiată starea precară a vehiculelor care circulă pe străzile din România.

Cele  mai multe probleme ale mașinilor controlate au fost constatate la instalația electrică, de iluminare-semnalizare și auxiliară (28,64%), la emisiile poluante (25,65%), la sistemele de rulare (punți, jante, anvelope și suspensie) (13,81%) și la parbriz, geamuri laterale, lunetă, oglinzi (12,97%). Toate sunt aspecte care îi pot pune în pericol atât pe cei aflați în mașini cu astfel de deficiențe, cât și pe ceilalți participanți la trafic.

VEZI ȘI: Aproape jumătate dintre mașinile verificate în 2020 de inspectorii RAR “aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase”

Foto: Registrul Auto Român

Back To Top