• Conform proiectului, polițiștii vor putea face controale inopinate în școli, licee și universități la solicitarea conducătorilor unităților de învățământ ori a inspectoratului școlar județean și vor putea testa aleatoriu elevii prin teste de salivă.
• Acordul pentru aceste testări va fi introdus în contractul educațional al fiecărei instituții de învățământ, contract care va fi semnat atât de părinți, cât și de elevi.
• La testarea antidrog efectuată de polițiști în școli, va participa și un psiholog.
Proiectul de lege inițiat de doi deputați PSD pentru testarea antidrog prin controale inopinate în școli a fost modificat și urmează să fie depus în Parlament. Inițial, proiectul a creat controverse în spațiul public din cauza prevederii ca, în cazul refuzului testării, elevii și studenții să fie pasibili de închisoare de la 1 la 5 ani.
Conform proiectului care va fi depus în Parlament la începutul săptămânii viitoare, polițiștii vor putea face controale inopinate în școli, licee și universități la solicitarea conducătorilor unităților de învățământ ori a inspectoratului școlar județean și vor putea testa aleatoriu elevii prin teste de salivă, non-invazive.
Acordul pentru aceste testări va fi introdus în contractul educațional al fiecărei instituții de învățământ, contract care va fi semnat atât de părinți, cât și de elevi.
CITEȘTE ȘI: Studiu: Câte pahare de alcool sunt prea multe
În ceea ce privește testarea biologică, aceasta va fi efectuată doar în urma acordului părințiilor sau, după caz, al studențiilor.
La testarea antidrog efectuată de polițiști în școli va participa și un psiholog, pentru a fi respectate drepturile fundamentale ale elevilor și ținând seama de specificul psiho-emoțional al acestora.
Dacă în urma controlului elevul este depistat pozitiv, poliția informează părinții/tutorele legal și solicită acordul persoanei pentru prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii tipului de substanță psihoactivă depistată. Recoltarea mostrelor biologice, în urma exprimării acordului, se face spitale, în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare sau în interiorul unităţilor medico-legale.
Dacă rezultatele testelor indică prezența în sânge a drogurilor aflate sub control național, elevului și părintelui li se aduce la cunoștință posibilitatea includerii într-un program integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
De asemenea se modifică Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Traficul constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi, iar complicitatea este infracțiune cu pedeapsa de închisoare de la 1 la 5 ani.
Mai multe pe: hotnews.ro
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană