- Distanța mare dintre Paștele catolic și cel ortodox, în 2024, nu a permis ca vacanța de primăvară să fie acordată cu prilejul acestor sărbători, pentru a nu se crea discriminări, explică ministrul Educației.
- Ligia Deca a adus și alte argumente, privind organizarea unor olimpiade și împărțirea săptămânilor de cursuri în module relativ egale.
- Rezultatul este că, în 2024, elevii vor avea o vacanță de primăvară și un alt liber, de Paște, iar în cazul ortodocșilor acesta ar putea fi prelungit până la o săptămână, dacă va fi unit cu cel de 1 Mai.
Ordinul privind structura anului școlar 2023 – 2024 urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, după ce proiectul a fost avizat, zilele trecute, în cadrul Comisiei de dialog social. Cu mici schimbări, calendarul va fi exact același cu cel publicat spre consultare publică.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat de ce elevii nu vor avea vacanță de Paște, ci o vacanță de primăvară și, separat, zile libere acordate cu prilejul sărbătorii religioase.
Vacanță între Paștele catolic și cel ortodox
“Pentru anul școlar următor avem o situație deosebită. În anul respectiv avem o distanță mare între sărbătorile pascale catolice și sărbătorile pascale ortodoxe este cam o lună de zile. În logica împărțirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanța de Paște pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele 2 sărbători, iar vacanța de primăvară pică undeva la mijloc. (…) Acesta a fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanță se află între cele 2 sărbători pascale, pe lângă egalitate de tratament între confesiuni, este și echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această barieră. (…) Noi am avut în dezbatere publică structura anului școlar în contextul Comisiei pentru Dialog Social, am cerut părerea elevilor, părinților, sindicatelor. Nu am avut în ședință argumentată nevoia mutării acestei vacanțe de primăvara dintre module înspre vacanța de Paște. Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână așa cum am propus-o inițial este nevoia de spațiu în timpul vacanței pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor școlare”, a justificat ministrul Educației, Ligia Deca, citat de România TV.
Minivacanță după vacanță
Astfel, în cazul celor mai mulți dintre elevi, care vor avea liber de Paștele ortodox, vacanța din perioada 13-21 aprilie va fi urmată, la doar ă săptămână, de liberul de 1 Mai, iar apoi de cel dedicat sărbătorii religioase, între 3 mai (Vinerea Mare) și 6 mai (a doua zi de Paște)..
Ministerul Educației a anunțat deja că, în ordinul de ministru, față de proiectul inițial, “singura modificare vizează desfășurarea Programului național «Școala altfel» și a Programului «Săptămâna Verde», care se pot derula până pe 26 aprilie 2024”. În anul școlar viitor vor fi 36 de săptămâni de cursuri, care vor începe pe 11 septembrie și se vor încheia pe 21 iunie, ceva mai devreme pentru elevii din anii terminali.
Citiți și: DEZBATERE PRIVIND STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2023 – 2024. PĂRINȚII CER REGÂNDIREA CALENDARULUI VACANȚELOR
Săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, va fi în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană