Prefectura Prahova a constatat 38 de situaţii la primăriile din judeţ în care aleşii au stabilit în mod ilegal acordarea unor sporuri pentru salariaţi, dar şi pentru primari sau viceprimari. Instituţia a solicitat, conform procedurilor, retragerea hotărârilor sau dispoziţiilor respective, iar în mai multe cazuri, unde autorităţile locale nu s-au conformat, a atacat aceste documente în instanţă, existând riscul ca, în cazul unor sentinţe care dau dreptate juriştilor din Prefectură, oamenii să fie nevoiţi să returneze sumele de bani încasate.
Instituţia Prefectului a formulat nu mai puţin de 28 de contestaţii în instanţă pe tema veniturilor încasate în mod necuvenit de la bugetele locale, iar în alte cazuri au fost începute procedurile prealabile, care impun, în prima fază, oferirea unui termen în care primarii care au dat dispoziţiile sau consiliile locale care au adoptat hotărârile pot revoca aceste documente.
În multe dintre cazuri, aceste venituri au fost acordate în ultimele luni, ca urmare a ceea ce juriştii Prefecturii consideră a fi o interpretare greşită de către autorităţile locale a unei decizii a Curţii Constituţionale.
În acest moment toate aplicarea deciziilor luate de primari a fost suspendată odată cu intervenţia prefectului.
În cazul primarilor şi viceprimarilor, aceştia beneficiază de o indemnizaţie fixă, stabilită, mai nou, prin legea salarizării unitare a bugetarilor, la fel ca şi în cazul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, indemnizaţie raportată la salariul minim pe economie şi la rangul şi populaţia localităţii şi peste care nu pot obţine şi alte venituri. Nu numai edilii au beneficiat de aceste sporuri, ci şi unii salariaţi. Un exemplu dat vizează sporul de dispozitiv, care, potrivit reprezentanţilor Prefecturii, poate fi acordat doar lucrătorilor din structurile Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale. Alte venituri au fost obţinute de pe urma unor sporuri pentru confidenţialitate, muncă dificilă sau condiţii vătămătoare, care ajungeau pe la 10, 15 sau 25% din salariul de încadrare.