Prefectura Prahova a descoperit nereguli în zece localităţi din judeţ la hotărârile prin care, în această vară, au fost stabilite noile grile de salarizare pentru personalul din administraţia locală. În opt dintre cazuri, autorităţile locale s-au conformat şi au retras hotărârile, venind cu proiecte noi, în vreme ce în alte două localităţi s-a ajuns la contestarea în instanţă a respectivelor acte normative.
Neregulile descoperite au vizat stabilirea unor salarii diferite pentru funcţionari încadraţi pe aceleaşi categorii de posturi, respectiv aprobarea prin hotărâri de consilii locale a salariilor pentru funcţionari pentru care erau deja stabilite grile prin legea salarizării unitare a bugetarilor. Este vorba, în special, despre angajaţii din biblioteci sau cămine culturale. Aceştia se află în subordinea primăriilor, însă legea amintită a stabilit grile proprii, pe ramură, pentru cei care lucrează în aceste domenii. Nu şi pentru angajaţii din aparatele de specialitate ale primăriilor, pentru care decizia privind aprobarea grilelor a fost lăsată în sarcina autorităţilor locale. De aici a pornit confuzia, consilierii aprobând noul nivel de venituri pentru toată lumea, atât pentru cei care nu aveau grile, cât şi pentru cei care aveau, a explicat Mădălina Lupea, prefectul judeţului.
Prefectul de Prahova a explicat că, din cele zece localităţi unde instituţia a atacat aceste decizii, opt unităţi administrative au retras actele normative pe care le adoptaseră. Cele două localităţi unde autorităţile au refuzat sunt Albeşti Paleologu şi Gura Vitioarei, astfel că, în aceste cazuri, Prefectura a contestat în instanţă deciziile, existând riscul, în cazul în care sentinţele le vor da dreptate juriştilor acestor instituţii, ca salariile angajaţilor din cele două primării să revină la nivelul de dinainte de luna iulie.