Convocat joi dimineaţă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul administraţiei ploieştene a respins cererea primarului Dobre de declarare a stării de urgenţă în privinţa dezinsecţiei. Solicitarea edilului - care ar fi putut duce, în viziunea lui Adrian Dobre, la încheierea unui contract prin încredinţare directă pentru începerea stropirilor - a primit doar 10 voturi pentru, în condiţiile în care au mai existat unul împotrivă şi 14 abţineri, ceea ce a dus la respingerea ei. Acest rezultat vine în contextul în care acest comitet este compus în mare parte din angajaţi ai Primăriei sau diverselor structuri subordonate, cum ar fi Regia de Servicii Publice, Poliţia Locală sau SGU. Primarul şi cei doi viceprimari au şi ei drept de vot.
De altfel, cu o zi înainte, viceprimarul Cristian Ganea spunea că nu vede necesitatea declarării stării de urgenţă, bazată pe numărul persoanelor muşcate de căpuşe în această primăvară, argumentând că în aceeaşi perioadă a lui 2017 au existat mai multe cazuri decât acum. Directorul RASP Ploieşti, Raul Petrescu, a confirmat că propunerea a fost respinsă în şedinţa de astăzi, afirmând că există, totuşi, şi o veste bună, comisia care se ocupă de licitaţia pentru dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie anunţând atribuirea procedurii de selecţie. Această decizie vine după ce licitaţia fusese deja atribuită, însă unul dintre cei doi ofertanţi participanţi, a cărui ofertă fusese exclusă, a depus o contestaţie, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a decis reluarea de la zero a procedurii de evaluare.
Există şi o veste proastă. Se pare că acelaşi ofertant ar fi depus, acum, şi o plângere în instanţă, ceea ce riscă să blocheze în continuare licitaţia Primăriei Ploieşti pentru dezinsecţie.
Sunt însă voci la nivelul administraţiei locale care spun că un contract pe perioadă determinată, până la finalizarea licitaţiei, poate fi semnat de autorităţi, prin încredinţare directă, şi fără a fi nevoie de declararea unei stări de urgenţă în CLSU.