Deranjat de acuzaţiile aduse administraţiei locale de către ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, privind poluarea aerului din Ploieşti, primarul Adrian Dobre a răspuns, marţi, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii presei locale, cu un mesaj dur adresat guvernantului. Primarul Ploieştiului spune că s-a săturat de "gargară" şi că aşteaptă măsuri concrete din partea MinisteruluI Mediului, principala instituţie cu atribuţii în acest domeniu. Replica dură a edilului vine după ce, luni, ministrul Gavrilescu avertizase că Ploieştiul riscă sancţiuni de până la 140.000 de euro pe zi, impuse de Comisia Europeană, din cauza depăşirilor frecvente ale normelor privind emisiile nocive din atmosferă atribuite preponderent poluării generate de traficul rutier.
„Problema poluării trebuie analizată la un mod extrem de serios. M-am săturat de aceste discuţii şi de această gargară pe care tot o auzim în ultima perioadă de timp din partea Ministerului legată de poluare în municipiul Ploieşti. Eu nu am văzut din partea Ministerului măsuri concrete care să rezolve poluarea în Ploieşti, în comparaţie cu ceea ce poate face municipalitatea conform legii. În această săptămână voi face o conferinţă de presă dedicată poluării şi ceea ce am făcut concret în vederea eliminării poluării şi ceea ce a făcut Ministerul. Noi discutăm despre o persoană care este şi ploieştean care este, cred, la al cincilea mandat ca ministru al Mediului şi să ne spună concret ce a făcut pentru Ploieşti. A veni şi a arunca vina pe alte autorităţi... Nu domnule, ce a făcut concret?! Avem un ministru care a fost şi viceprimarul Ploieştiului şi care a promis că rezolvă problema Dâmbului. O bună perioadă de timp Apele Române se aflau sub Ministerul Mediului. Ce s-a întâmplat cu Dâmbu? În afară de poveşti cu lebede şi cu lucruri de genul acesta nu am văzut nimic concret de ani de zile“, a declarat Adrian Dobre, primarul Ploieştiului.
Cu o zi înainte, aflată într-o vizită de lucru la rafinăriile din zona Ploieştiului, ministrul Gavrilescu a tras un semnal de alarmă şi cu privire la poluarea generată de traficul rutier, afirmând că aceasta este cel puţin la fel de periculoasă precum cea generată de industria petrochimică sau cea a detergenţilor. Ministrul Mediului a precizat că legislaţia permite depăşiri ale normelor privind pulberile în suspensie cel mult 35 de zile pe an şi că până la această dată în municipiu au fost înregistrate deja 16 zile cu depăşiri, în mai puţin de jumătate de an. Mai multe detalii AICI.