Viceprimarii municipiului Ploieşti, Cristian Ganea şi George Pană, au organizat miercuri o conferinţă de presă în care l-au atacat pe primarul Adrian Dobre, reclamând că acesta propune un proiect prin care doreşte să mai îndatoreze municipalitatea cu încă 200 de milioane de lei. Cei doi fac referire la o propunere de contractare a unui credit care ar urma să intre pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Ploieşti din această după-amiază, dar spun că proiectul nu a fost nici fundamentat şi nici explicat suficient, adăugând că un eventual credit va împovăra foarte tare bugetul local şi că proiectul în cauză ridică şi semne de întrebare cu privire la respectarea procedurilor.
Cristian Ganea a declarat, în conferinţa de presă organizată miercuri la sala de şedinţe a Primăriei Ploieşti, că un nou împrumut, de 200 de milioane de lei, ar duce rata de îndatorare a instituţiei la 28%, aproape de pragul maxim permis. Totuşi, el a recunoscut că unul dintre creditele vechi, luat încă din administraţia Calotă, s-a încheiat recent, iar un altul va fi stins în următorii doi ani, în timp ce împrumutul propus acum are o perioadă de graţie de trei ani.
Chiar şi aşa, sunt serioase semne de întrebare cu privire la posibilitatea bugetului local de a suporta încă un rând de rate, în condiţiile în care Primăria se chinuie şi în prezent să găsească bani.
O soluţie propusă de viceprimar a fost analiza mai atentă a bugetului, dar şi a proiectelor propuse spre finanţare, realizarea unei prioritizări a obiectivelor de investiţii şi pe cât posibil găsirea unor surse alternative de venituri, exemplul dat fiind al Companiei Naţionale de Investiţii din subordinea Ministerului Dezvoltării. "Niciodată n-am să spun că proiectele care sunt aici (n.r. în lista propusă pentru a fi finanţată cu banii de la bancă) nu ne-ar trebui. Toate sunt necesare şi am mai putea adăuga două-trei pagini. Problema este că gradul nostru de îndatorare este foarte mare", a afirmat viceprimarul Cristian Ganea.
La rândul său, viceprimarul Pană a explicat că propunerea a fost comunicată ieri, cu doar o zi înainte de şedinţa forului legislativ local, afirmând că ridică temeri legate atât de gradul de suportabilitate, cât şi de proceduri.
"Este un proiect venit peste noapte, am aflat ieri de el. Este o listă anexată care are în vedere o serie de obiective care, în mod evident, trebuie rezolvate, numai că la întrebările puse în grupul operativ de ieri, dar şi la discuţia cu domnul primar, s-au exprimat două temeri. Prima chestiune neclarificată este dacă municipiul Ploieşti va avea posibilitatea în mod real să suporte rambursarea tuturor ratelor aferente actualelor credite şi celui care, teoretic, ar urma să fie accesat.
Cea de-a doua dispută pe această temă a fost legată de însăşi modalitatea în care proiectul e conceput. Se cere Consiliului Local în mod explicit să aprobe contractarea acestui împrumut, iar acest proiect este însoţit şi de un caiet de sarcini care ar urma să stea la baza procedurilor ulterioare care presupun licitaţia în vederea desemnării câştigătorului. Uitându-mă prin caietul de sarcini, cu surprindere am constatat o chestiune.
Aici se spune explicit la un moment dat faptul că viitorul contract de achiziţie - deci vorbim deja de o derulare a unei proceduri - se va încheia cu condiţie suspensivă, adică va intra în vigoare şi va produce efecte numai dacă autoritatea contractantă va obţine aviz de la Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale.
Odată intrată în vigoare această hotărâre, ea ar fi urmată de o procedură de achiziţie. Mai departe, acest document mai spune că în cazul în care autoritatea nu va obţine avizul favorabil, contractul de credit încheiat cu ofertantul se desfiinţează cu efect retroactiv. Deci, altfel spus, vreau să îl întreb pe domnul primar dacă acest proiect vizează strict o intenţie de a cere o aprobare a acestei comisii în vederea contractării unui credit sau, în opinia dumnealui, angajează de la momentul votării un viitor credit pentru municipiul Ploieşti", a comentat George Pană.