Incertitudine la nivelul tuturor consiliilor judeţene şi primăriilor din ţară, în condiţiile în care bugetul de stat pe 2019 încă n-a fost finalizat! Această amânare înseamnă, implicit, că nici autorităţile publice locale nu îşi pot aproba propriile bugete şi sunt obligate să funcţioneze de la o lună la alta după o cotă de 1/12 din cheltuielile anului anterior, fără posibilitatea angajării unor cheltuieli noi. Mai grav este că nici măcar nu se ştie ce venituri ar urma să ajungă la aceste instituţii din cotele pe IVG şi TVA care se repartizează de la bugetul de stat, reclamă primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, care spune că administraţia ploieşteană nu are cum să-şi creioneze o situaţie fincniară clară, singura garanţie pentru anul care tocmai a început fiind că instituţia se va confrunta din nou cu probleme financiare.
"Nu ştim ce venituri să prognozăm, nu ştim cât din IVG vom primi. Cu alte cuvinte, nu ştim cât de mult va băga Guvernul mâna în buzunarul cetăţeanului, din acest impozit, ca să revină Ploieştiului sau să rămână undeva la nivel de Guvern sau la nivel de judeţ. Noi în momentul de faţă încercăm să creionăm un buget, dar nu ştim sursele de venit, încercăm să ne încadrăm în ceea ce am avut anul trecut. Nu poţi să anticipezi nicio altă cheltuială faţă de ceea ce am avut anul trecut. În 2018, pentru că a fost acea diminuare a IVG, lucru care nu s-a simţit în buzunarele cetăţeanului, veniturile primăriilor au scăzut dramatic, noi am pierdut prin acea decizie 80 de milioane de lei la nivel de judeţ, dar am mai primit o serie de venituri din TVA. Anul trecut am primit 17 sau 18 milioane de lei, însă anul acesta nu se vorbeşte absolut nimic despre această echilibrare, deci există şanse foarte mari să avem venituri mai mici decât cele din 2018", a declarat astăzi primarul Ploieştiului, în cadrul unei conferinţe de presă. Adrian Dobre a mai anunţat că instituţia a încheiat anul anterior cu un excedent bugetar de circa 3,5 milioane de lei, din care aproximativ 2,5 la capitolul de dezvoltare şi restul la cheltuielile de funcţionare.
Acest lucru înseamnă că singura sumă bătută în cuie pentru investiţii în 2019 în Ploieşti este aceasta de circa 2,5 milioane de lei, care abia ajunge pentru câteva asfaltări de străzi. Pentru derularea unor proiecte de modernizare mai mari, Primăriei nu-i rămâne decât varianta contractării unui împrumut de la bancă. Chiar şi în eventualitatea începerii unor proiecte europene, municipalitatea va fi nevoită să ia bani din credit, pentru a avea de unde să susţina cheltuielile de cofinanţare aferente.