Odată cu decizia Guvernului de sprijinire a sectorului de construcţii, prin creşterea salariului minim şi scutiri de la anumite impozite, autorităţile publice locale estimează că vor înregistra o creştere a cheltuielilor pentru proiectele proprii de infrastructură, în condiţiile în care şi firmele din acest domeniu vor avea din acest an costuri salariale mai mari. Primarul Ploieştiului spune că instituţia a primit deja o notă informativă de la nivel central, în care i se pune în vedere să modifice devizele, el reclamând că măsura afectează atât contractele deja licitate, cât şi proiectele europene depuse până la 31 decembrie, unde estimările de costuri erau fundamentate pe sumele mai mici de la acel moment.
Adrian Dobre a declarat că autorităţile locale sunt obligate de Guvern să accepte majorarea preţurilor pentru contractele de lucrări deja licitate, ca urmare a faptului că firmele de construcţii vor fi nevoite să dea salarii mai mari şi, implicit, această creştere a cheltuielilor pentru ele va trebui să se reflecte şi în tarife. El a adăugat că administraţia ploieşteană va fi obligată să plătească 10 milioane de lei în plus, în baza acestei recalculări, numai pentru trei proiecte de investiţii, refacerea aşa-zisului pod de lemn, finalizarea blocurilor de lângă Gara de Vest şi introducerea reţelelor de canalizare în mai multe cartiere. "Poate o fi o decizie bună pentru sectorul de construcţii, dar eu vă spun care sunt consecinţele pentru autorităţile publice locale. Numai pe trei contracte de investiţii, din cauza deciziilor luate de majorare a salariilor în domeniul construcţiilor, noi vom plăti cu 10 milioane de lei în plus. Dacă eu în buget nu găsesc o sumă pentru investiţii, iar creditul are o valoare limitată, n-am cum să-l măresc peste noapte, de unde scoatem noi 10 milioane în plus? Doar pentru trei contracte. Şi mai sunt şi altele. Nu mai vorbim de contractele pe servicii de utilitate publică, unde s-ar putea să ne trezim cu solicitări de majorări de sume", a declarat primarul municipiului Ploieşti.
Adrian Dobre reclamă că sunt puse în pericol proiecte europene importante, existând riscul ca, la sumele prevăzute acolo, calculate la nivelul de până în 2019, nicio firmă de construcţii să nu fie interesată să participe la licitaţii. "Tot se discută de cursul valutar. Municipiul Ploieşti are proiecte depuse pe fonduri europene, până la 31 decembrie, când cursul valutar era undeva în jur de 4,6. În momentul de faţă, cursul valutar este în jur de 4,8. Există o diferenţă de 4%. Păi la un nivel de 100 de milioane de euro proiecte depuse pe fonduri europene, 4% înseamnă 4 milioane de euro. Cine va susţine banii aceştia? Pentru că în momentul când noi primim banii pe fonduri europene, nu ştiu de ce Guvernul ne raportează la cursul la care am depus proiectul, nu la cursul din momentul aprobării. Deşi Guvernul primeşte banii de la Uniunea Europeană în euro, nu în lei. Deci avem o pierdere aici, pe care nu ştiu cum o s-o susţinem. Mai mult, mai am o întrebare pentru acest minunat Guvern. Ne-au pus să facem aceste proiecte până la 31 decembrie, noi le-am făcut, după care au mai dat o prelungire pentru cei care sunt leneşi. Dar, între timp, după ce am depus aceste proiecte, cu devize, cu devize pe salarii şi aşa mai departe, au mărit salariile în construcţii la 3.000 de lei. Când o să ieşim să licităm pe sumele aprobate şi depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională şi Autoritatea de Management din Programul Operaţional Regional, cine mai vine la licitaţie? Pentru că noi am prins suma la salariul pe care îl ştiam noi până la 31 decembrie. Cine ne acordă această diferenţă? Cum vom licita lucrurile acestea?", a mai afirmat primarul Adrian Dobre.