Răsturnare de situaţie, miercuri, în proiectul pentru viitorul spital municipal de urgenţă Ploieşti. Până acum acuzaţi că îi blochează proiectul primarului Dobre, consilierii de la PSD şi ALDE au aprobat, în şedinţa de astăzi, o hotărâre prin care i-au mandatat pe cei doi viceprimari să se ocupe de preluarea terenului necesar, la fosta unitate militară de pe strada Torcători, şi ducerea la îndeplinire a acestei investiţii.
Şedinţa de miercuri a forului legislativ a început cu un scandal pe tema proiectului de hotărâre propus de primarul PNL pentru preluarea terenului de la Ministerul Apărării, iar consilierii PSD au reclamat că nu pot vota propunerea în forma actuală, că Adrian Dobre a negociat prost termenii preluării şi că, în varianta propusă, administraţia locală s-ar obliga la o serie de investiţii pe care cu greu le-ar putea realiza. Pe lângă construirea propriu-zisă a unităţii medicale, Primăria ar mai trebui să realizeze, eventual cu sprijinul ANL, 80 de apartamente pentru cadre militare, dar şi locuri de joacă, terenuri de sport sau o unitate de învăţământ, au reclamat consilierii PSD, în timp ce reprezentanţii ALDE au spus că pe respectivul teren de puţin peste 7 hectare dorit de la MApN se află mai multe clădiri rămase de la fosta unitate militară, care nu apar în extrasul de carte funciară.
După ce propunerea primarului privind preluarea terenului a fost amânată sau respinsă, din noiembrie încoace, de mai multe ori în forul legislativ ploieştean, proiectul de hotărâre privind mandatarea celor doi viceprimari a apărut astăzi în premieră şi a fost aprobat de majoritate, în ciuda protestelor consilierilor PNL, care au reclamat că acest demers ar întârzia şi mai mult realizarea viitorului spital. Analizat din perspectivă politică, el ar putea marca o schimbare privind "paternitatea" proiectului, după ce Adrian Dobre şi-a făcut încă din 2016 campanie pe ideea construirii acestei noi unităţi medicale care să aducă sub acelaşi acoperiş Spitalul de Pediatrie şi Spitalul Municipal. În acest sens, tonul fusese dat luni, de fostul consilier personal al primarului care se ocupase de proiectul spitalului, Bogdan Nica, acesta declarând, în conferinţa în care a fost anunţată intrarea sa în ALDE, că de fapt ideea fusese lansată în 2016 de el şi Andrei Volosevici, în perioada în care aceştia erau colegi în PNL cu Adrian Dobre. În şedinţa de astăzi, tema "paternităţii" a continuat, consilierul PSD Ştefan Dănescu, preşedintele comisiei interne de patrimoniu, afirmând că "nu contează cine face spitalul, important este să se facă mai repede". "Vă împăunaţi cu un proiect care nu vă aparţine şi pe care nu sunteţi în stare să îl duceţi la capăt", i-a transmis şi viceprimarul Pană primarului Ploieştiului.
Aleşii PNL au criticat hotărârea adoptată astăzi de forul legislativ ploieştean, consilierul George Popa comentând ironic că titlul proiectului de hotărâre, în realitate, nu vizează împuternicirea viceprimarilor să facă demersurile pentru realizarea spitalului, ci mandatarea lor să facă demersurile pentru "tergiversarea spitalului". Dincolo de discuţia politică privind paternitatea proiectului şi dreptul de a se "împăuna" sau nu al unor politicieni, rămâne de văzut dacă măsura adoptată astăzi va aduce şi o deblocare a situaţiei privind viitorul spital, în condiţiile în care, la nivel declarativ cel puţin, toţi factorii implicaţi sunt de acord că această unitate medicală este necesară pentru ploieşteni. Pe la colţuri, inclusiv unii membri PSD, care îi reproşau primarului Dobre că n-a reuşit să obţină un angajament clar cu ministerul privind preluarea terenului şi cu ANL privind construirea celor 80 de apartamente, recunoşteau că sunt şanse reduse ca reprezentanţii ANL să semneze un protocol prin care să se oblige să realizeze aceste construcţii într-un termen precis.
Mai multe detalii aici: Un nou scandal pe tema viitorului spital din Ploieşti: "Sunt nişte investiţii pe care nu le putem susţine"
"Mă aşteptam ca proiectul de hotărâre pe care l-am propus de mai multe ori să primească aviz din partea comisiei 2 (n.r. de patrimoniu) pentru a putea fi introdus pe ordinea de zi. Văd că nu s-a primit, în schimb a apărut acest proiect de hotărâre privind împuternicirea domnilor viceprimari pentru a efectua demersurile necesare în vederea edificării spitalului şi altor obiective de interes public. Observ că în momentul de faţă dumneavoastră încercaţi să găsiţi toate variantele prin care să tergiversaţi un proiect absolut necesar pentru Ploieşti. Discutăm despre acest proiect de trecere în patrimoniul municipiului Ploieşti a terenului de pe strada Torcători de peste doi ani de zile, au fost negocieri la nivelul Ministerului Apărării, eu personal am discutat cu trei miniştri şi cu mulţi generali", le-a transmis primarul Adrian Dobre consilierilor de la PSD şi ALDE.