Consiliul Local Ploieşti urmează să discute miercuri un proiect privind majorarea tarifelor la agentul termic pentru consumatorii casnici şi cei noncasnici. Proiectul apare după ce ANRE a avizat propunerea de majorare făcută de operator, dar este contestat de Uniunea Asociaţiilor de Proprietari, care reclamă că nu se justifică acum o actualizare de preţ şi le cere autorităţilor să organizeze o dezbatere publică înainte de a supune la vot.
Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din această lună a Consiliului Local Ploieşti, programată miercuri, a apărut un proiect de hotărâre care vizează ajustarea tarifului gigacaloriei. Conform documentului, preţul pentru consumatorii casnici urmează să sară cu puţin de 375 de lei cu tot cu TVA, în timp ce pentru consumatorii industriali e propus un tarif de 496,22 lei pe gigacalorie.
Vestea bună este că, în sezonul rece, municipalitatea va acorda o subvenţie d ela bugetul local, astfel încât tariful facturat populaţiei să rămână la valoarea de iarna trecută, lucru specificat şi în proiectul de hotărâre. Astfel, ploieştenii vor achita tot 222,49 lei pe gigacalorie, urmând ca diferenţa până la tariful integral să fie acoperită de Primărie, care ar urma să achite în sezonul rece aproape 153 de lei pe gigacalorie, plus aproape 41 de lei pentru acoperirea unor diferenţe aferente perioadei 1 ianuarie 2016 - 28 februarie 2019.
Proiectul e contestat de Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Prahova, care a adus cel puţin trei argumente pentru a refuza majorarea de tarif, invocând prevederi din legislaţia de profil şi din contractul de delegare a serviciului, prelungit în primăvara acestui an. UAP susţine că nu se impune o modificare de preţ la câteva luni de la cea anterioară şi că n-ar fi corect ca ajustarea tarifului să se bazeze pe creşterea preţurilor la materia primă folosită de Veolia Energie, câtă vreme Primăria şi-a asumat deja să plătească de la bugetul local aceste diferenţe de costuri. "Odată cu aprobarea HCL 129/25.04.2019, prin care s-a aprobat suma aferentă diferenţei unitare de recuperat ca urmare a modificării preţului combustibilului în perioada ianuarie 2016 - februarie 2019 se presupune că operatorul şi-a recuperat sau urmează să-şi recupereze toate pierderile ca urmare a creşterii preţului combustibilului folosit pentru obţinerea energiei termice. Astfel, considerăm că operatorul şi-a recuperat suma aferentă cheltuielilor pentru combustibil şi acest motiv nu poate fi invocat în noua solicitare de ajustare a tarifului. Această practică ar însemna ca operatorul să solicite de două ori includerea în tariful la energie termică a majorării preţului la combustibilul folosit, ceea ce reprezintă o practică neconcurenţială, care prejudiciază atât bugetul local cât şi beneficiarii serviciului de termie", a transmis UAP Prahova, organizaţie la care sunt afiliate asociaţiile de proprietari care reprezintă peste 65.000 de ploieşteni.
UAP Prahova a mai solicitat organizarea unei dezbateri publice pe această temă înainte ca proiectul să intre la vot în Consiliul Local Ploieşti. "În cazul în care Primăria nu va respecta obligativitatea de a organiza dezbatere ne vom adresa instanţei de judecată. Luăm în calcul şi varianta de a ieşi în stradă pentru a ne apăra drepturile şi vom face demersuri în acest sens, pentru ca toţi consilierii locali să înţeleagă că ei sunt aleşi pentru a ne fi respectate drepturile şi interesele noastre, ale cetăţenilor, nu ale operatorului", a concluzionat conducerea UAP Prahova, într-un mesaj transmis în această săptămână.