Primăria Ploieşti a publicat, spre consultare publică, proiectul de buget pe 2021 şi lista de investiţii, care cuprinde alocări de fonduri pentru modernizarea unor unităţi de învăţământ, extinderea reţelelor subterane în mai multe cartiere, refacerea unor poduri, crearea unui registru al spaţiilor verzi şi actualizarea Planului Urbanistic General.
Municipalitatea estimează un buget de 484,5 milioane de lei în acest an, mai mic cu aproximativ 22 de milioane faţă de cel cheltuit în 2020, însă cu menţiunea că ar mai putea sosi bani de la Consiliul Judeţean, care încă nu are bugetul propriu stabilit. În privinţa veniturilor proprii, Primăria a estimat o scădere de circa 30 de milioane în cazul încasării impozitelor pe clădiri. În schimb, sunt creşteri la veniturile primite de la bugetul de stat prin cote TVA sau impozit pe venituri şi pe profit, conform proiectului publicat pe ploiesti.ro. Bugetul total de salubritate în 2021, conform estimării iniţiale, ar urma să fie de 22,4 milioane, după o execuţie de 26,1 anul trecut. Din această sumă, 15,5 milioane sunt alocate pentru curăţenia căilor publice şi deszăpezire (faţă de 20 anul trecut), iar 4,8 milioane pentru dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie şi ridicarea cadavrelor de animale (faţă de 4,4 anul trecut). Raportat la cel de anul trecut, primul buget pe care administraţia Volosevici îl conturează de la zero aduce şi unele schimbări de viziune, cu alocări sensibil mai mari pentru reparaţii în unităţile de învăţământ preuniversitar (creştere de la 3,4 până la 4,1 milioane de lei), acordarea de burse şcolare (creştere de la aproape 1,6 până la 1,9 milioane), acordarea unor beneficii pentru elevii cu cerinţe speciale (de la un buget de aproximativ 970.000 anul trecut la peste 1,2 milioane acum), respectiv reparaţii curente străzi (creştere de la 3,5 până la 6 milioane de lei) sau indicatoare şi mobilier strada (creştere de la circa 570.000 până la o alocare de 1,2 milioane în acest an).
2021 ar urma să aducă o creştere şi în privinţa rambursării de credite, cu o alocare de peste 62 de milioane de lei, dublă faţă de cea de anul trecut, când administraţia de la acea vreme negociase cu băncile pentru amânarea unor rate, ceea ce produce efecte acum.
Lista de investiţii cuprinde o alocare totală de 11,5 milioane de lei, cu menţiunea că unele proiecte primesc finanţare în integralitate sau oricum aproape de toată suma necesară pentru finalizare, în timp ce altele sunt prinse cu valori simbolice, de câteva mii de lei, cât să figureze în această listă şi cu posibilitatea unor rectificări ulterioare. O altă menţiune importantă este că proiectele europene nu au fost prinse în acest buget, ele urmând să fie analizate separat.
Astfel, în lista proprie de investiţii se regăsesc, printre altele, alocări financiare propuse pentru execuţia unor lucrări în vederea îndeplinirii condiţiilor impuse de ISU la mai multe unităţi de învăţământ (450.000 de lei), consultanţă şi proiectare pentru construirea unei noi grădiniţe lângă Piaţa 9 Mai (474.000 lei), servicii de proiectare pentru refacerea acoperişului şi faţadei la C.N. "I.L. Caragiale" (140.000 lei) şi a faţadei de la C.N. "Mihai Viteazul" (82.000 lei), construirea laboratorului de radioterapie oncologică (5 milioane lei), consolidarea versantului de pe strada Andrei Mureşanu (115.000 lei), îmbunătăţirea condiţiilor de locuit din căminul social de pe Cătinei (70.000 lei), extinderea reţelelor subterane în zonele Elena Doamna, Mimiu, Râfov, Buna-Vestire, realizarea de branşamente în zone în care s-a lucrat recent, modernizarea sistemului de colectare a apelor, realizarea unei microstaţii de epurare în Mitică Apostol (cu o alocare însumată de peste 1,1 milioane de lei), realizarea unui studiu de trafic integrat (200.000 lei), inscripţionarea denumirii Primăriei pe noul sediu (33.100 lei), realizarea a două studii de fezabilitate privind parcări supraterane lângă Halele Centrale şi pe tronsonul dinspre centru al străzii Democraţiei (200.000 lei), realizarea unui registru al spaţiilor verzi (960.000 lei) sau actualizarea Planului Urbanistic General (166.000 lei), ultimul numărându-se printre priorităţile anunţate de primarul Volosevici încă din campania electorală, când spunea că ridicarea unor restricţii impuse prin PUG ar putea permite o dezvoltare mult mai rapidă a municipiului, ducând inclusiv la o creştere a impozitelor încasate.