Consiliul Judeţean Prahova a organizat astăzi conferinţa de final pentru un proiect european în valoare de 508.000 de lei, prin care a fost elaborată Strategia de Dezvoltare Durabilă pentru perioada de finanţare 2021-2027. Pe baza acestei strategii, autorităţile speră să deruleze proiecte extrem de ambiţioase, în domeniul infrastructurii rutiere, sănătăţii, turismului, protecţiei mediului sau valorificării patrimoniului cultural. Tot portofoliul de proiecte depăşeşte 2 miliarde de euro, conform primelor estimări.
"Proiectele incluse sunt cele aşteptate de mulţi dintre cetăţenii judeţului Prahova, sunt proiecte pentru centurile ocolitoare ale unor oraşe, construirea traseului Transbaiul, susţinerea procesului de tranziţie justă, pentru reducerea emisiilor de carbon, sunt proiectele din Planul de Rezilienţă, construirea noului spital judeţean, extinderea sistemului de management al deşeurilor. În total sunt peste 600 de proiecte, multe dintre ele şi din partea consiliilor locale. Vrem să le implementăm până la finalul perioadei de programare 2021-2027 şi vom încerca să colectăm toate fondurile europene la care avem acces", a declarat Anna Maria Vasile, administratorul public al judeţului Prahova.
Prahova este printre primele judeţe din ţară care îşi aprobă strategii de dezvoltare pentru viitoarea sesiune de finanţare de la Uniunea Europeană.
Documentul vorbeşte şi despre posibilele surse de finanţare, care includ Prograul Operaţional Regional, alte programe operaţionale puse la dispoziţie de Comisia Europeană, dedicate dezvoltării durabile, transportului, digitalizării, sănătăţii, capitalului uman sau combaterii sărăciei, Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare, dar şi Programul Operaţional de Tranziţie Justă.
În cadrul viitoarei perioade de programare, lucrările la proiectele finanţate se vor putea derula până la finalul anului 2030.