- Discuțiile privind necesitatea consolidării seismice a clădirilor șubrede a revenit pe agendă, zilele acestea, având în vedere tragedia în derulare în urma cutremurelor din Turcia și Siria.
- Zona județului Prahova este una cu risc seismic ridicat și cu multe imobile care au nevoie de reabilitare.
- Ministerul Dezvoltării a prezentat o situație a proiectelor propuse în cadrul PNRR, pentru consolidarea seismică a imobilelor. Tot în ceastă perioadă, sunt primite cereri pentru finanțarea consolidării imobilelor de locuit încadrate în clasă de risc seismic, în cadrul programului național.
O situație publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării (VEZI LISTA AICI), e drept că veche de câțiva ani, arată că 74 de blocuri din Prahova (majoritatea din Ploiești, dar și din Câmpina, Urlați, Mizil, Vălenii de Munte și Boldești Scăeni) sunt expertizate tehnic și încadrate în clasă de risc seismic. Starea celor mai multe este cunoscută, oficial, de prin anii ’90, altele au fost expertizate după anul 2000.
“Începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează și Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.
Până în prezent, pentru Programul național, au fost depuse cereri de finanțare în valoare de 4.635.562.231,97 lei, pentru consolidarea a 277 de clădiri publice și blocuri de locuințe din întreaga țară, dintre care 128 sunt din municipiul București – a arătat ministrul, subliniind că apelul de depunere a cererilor de finanțare este deschis până pe 20 februarie 2023, ora 23:59”, explică un comunicat al Ministerului Dezvoltării.
Aceeași sursă prezintă și situația proiectelor depuse prin PNRR, în componenta Valul renovării, prin care se solicită bani pentru consolidarea de clădiri publice sau rezidențiale.
Ministrul de resort, Cseke Attila, a semnat, până acum, în total 168 de contracte de finanțare, în valoare de 441 milioane de euro, pentru 238 clădiri aflate în 100 de localități din România.
Citiți și: ROMÂNIA, ÎN PRIMELE ZECE ȚĂRI DIN LUME ÎN CEEA CE PRIVEȘTE EXPUNEREA LA CUTREMUR. APROAPE 2.700 DE CLĂDIRI SUNT INCLUSE ÎN CLASĂ DE RISC SEISMIC
”Finanțarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnați. De la începutul mandatului meu de ministru, am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte și avem sute de contracte de finanțare semnate. Având finanțarea asigurată, autoritățile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investițiilor”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Datele furnizate de acesta arată că 148 de proiecte, în valoare de 261.981.343,88 de euro, vizează consolidarea seismică și renovarea energetică a 162 de clădiri publice, unități medicale, de învățământ și sedii administrative. Doar 20 de proiecte, în valoare de 179.057.623,29 de euro, vizează consolidarea a 76 de clădiri rezidențiale multifamiliale.
“Cele mai multe contracte au fost semnate cu autoritățile locale din București, Iași, Constanța, Galați și Prahova”, menționează un comunicat al Ministerului Dezvoltării.
Pe lista proiectelor pentru renovare integrată a clădirilor rezidențiale multifamiliale (blocuri de locuințe – n.r.), Prahova figurează cu doar trei propuneri aprobate:
- Renovare integrată blocuri CM3 și CM5 Plopeni - 4.498.533 de euro, inclusiv TVA
- Renovare integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor rezidențiale multifamiliale - bloc 230, bloc 231 și bloc 232 din comuna Poiana Câmpina - 2.286.585 de euro, inclusiv TVA
- Renovare integrată blocuri IAS și A6, comuna Puchenii Mari – 1.661.835 milioane de euro, inclusiv TVA
O a doua situație publicată de Ministerul Dezvoltării se referă la proiectele de renovare integrată a clădirilor publice, tot prin PNRR – Valul renovării. Din Prahova, în acest document sunt menționate:
- Îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul Școlii Gimnaziale Baba Ana – 787.494 euro, inclusiv TVA
- Consolidare și eficientizare energetică a căminului cultural din comuna Baba Ana – 445.202 euro, inclusiv TVA
- Consolidare și eficientizare sală de festivități Drajna de Jos, comuna Drajna – 540.283 euro, inclusiv TVA
- Eficientizare energetică pavilion Spital Pneumoftiziologie, comuna Drajna – 2.266.283 euro, inclusiv TVA
- Reabilitare seismică și îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul căminului cultural din Zanoaga, comuna Dumbrava – 261.752 euro, inclusiv TVA
- Reabilitare, restaurare, modernizare și consolidare imobil Palatul Culturii – 16.508.298 euro, inclusiv TVA
- Creșterea eficienței energetice a corpului nr. 5 al Liceului Teoretic "Grigore Tocilescu" – 523.504 euro, inclusiv TVA
- Renovare integrată (consolidare și renovare energetică) a imobilului situat în str. Mihai Bravu nr. 166, orașul Mizil – 291.954 euro, inclusiv TVA
- Reabilitare seismică și îmbunătăţirea eficienţei energetice în cadrul clădirilor componente ale stadionului din Plopeni – 2.247.267 euro, inclusiv TVA
- Consolidare, modernizare, reabilitare, creșterea eficientei energetice și dotare – Școala cu clasele I-VIII, comuna Plopu – 529.097 euro, inclusiv TVA
- Reabilitarea seismică și îmbunătățirea eficienței energetice pentru Școala Puchenii Moșneni, comuna Puchenii Mari - 995.554 euro, inclusiv TVA
- Creșterea eficienței energetice și rezilienței căminului cultural din sat Teișani – 1.068.263 euro, inclusiv TVA.
Ilustrație arhivă
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană