Un nou raport făcut public de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, având sediul la Paris, a stabilit un top al ţărilor cu cetăţenii care au gradul cel mai ridicat de fericire din lume. Oameni din 140 de ţări au răspuns unui sondaj de opinie în care erau întrebaţi cât de satisfăcuţi sunt de viaţa pe care o au.
Un set de şase întrebări testau diferite forme pozitive sau negative de experienţe pe care le-au avut în ziua precedentă. Punctajul a fost pe o scară numerică de la 1 la 100. Întrebările erau de genul: Ce lucru aţi făcut ieri care v-a dat satisfacţie? Aţi învăţat ceva nou? Sunteţi mândri de un lucru pe care l-aţi făcut ieri? Aţi fost tratat cu respect?
Eşantionul chestionat a fost de aproximativ 1000 de persoane în fiecare ţară, vârsta minimă fiind de 15 ani. Punctajul mediu realizat a fost de 62.4.
Danemarca a ieşit pe primul loc cu un punctaj de 90,1 în ceea ce priveşte satisfacţia vieţii în prezent şi 92,3 pentru viitor. Danezii au venitul brut pe cap de locuitor de 68.362$ şi o rată a şomajului de 2%. Chiar dacă majoritatea ţărilor din top 10 sunt printre cele mai bogate din lume ca venit pe cap de locuitor, extrem de interesant este faptul că nu bogăţia oferă oamenilor gradul cel mai ridicat de fericire. Astfel Norvegia, care are venitul anual brut pe cap de locuitor de peste 98.000 de dolari, se situează abia pe locul al nouălea, în timp ce ţări precum Canada sau Noua Zeelandă, cu venituri de 30.556$ respectiv 46.799$, o devansează. Numărul de ore muncite pe săptămână contribuie şi el la acest top.
În timp ce în ţările scandinave media de ore muncite este de 37 pe săptămână, în China numărul este de 47 de ore, iar venitul pe cap de locuitor de 3600$, motiv pentru care şi nivelul de satisfacţie este de doar 14,8. Rata şomajului este şi ea un factor decisiv în gradul de satisfacţie al oamenilor, specialiştii în domeniu considerând că o rată de 4% reprezintă o economie stabilă.