Studenţii Universităţii Petrol Gaze din Ploieşti au început Festivalul UniverCity, dedicat împlinirii a 65 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ, dar şi a 45 de ani de la înfiinţarea Casei de Cultură a Studenţilor.
Sub egida UniverCity Festival, peste 1.000 de tineri artişti, studenţi ai UPG, ai altor centre universitare, dar şi elevi ai liceelor ploieştene, au început, în această săptămână, acţiunile dedicate universităţii lor, care se vor desfăşura până la finalul lunii octombrie.
UniverCity Festival a început, luni, cu parada costumelor populare ale ansamblurilor participante, Hai la hora studenţească. Ansamblurile folclorice ale studenţilor au pornit de la Casa de Cultură a Studenţilor şi au mers până la scena amplasată pe terenul de sport, în Campusul UPG. Zeci de tineri artişti români, membri ai Uniunii Elene din România, dar şi studenţi din Turcia, Turkmenistan, Coreea de Nord şi Angola au susţinut adevărate spectacole, uimind prin constume populare, cântece şi dansuri tradiţionale.
Seara de marţi, 15 octombrie, este rezervată dramaturgiei. Trupa de teatru „Moft" a Casei de Cultură a Studenţilor din Ploieşti evoluează cu piesa „Insula" de Mihail Sebastian.
Trei europeni rămân blocaţi de un război civil într-un orăşel complet străin din America Latină. În acest loc, scos din orice context geografic şi istoric, aceşti oameni, care nu au absolut nimic în comun, sunt nevoiţi să-şi reevalueze radical valorile, principiile şi priorităţile în viaţă.
Nadia, o tânără pictoriţă, Bob - un sportiv celebru şi Manuel – un bancher celibatar sunt nevoiţi să trăiască împreună în sărăcie, fără hrană, fără bani pentru chirie, fără posibilitatea de a munci. Localnicii îi privesc cu suspiciune, îi cred hoţi şi îi bănuiesc de false identităţi.
Cele trei personaje principale încearcă să rezolve (piesa nu a fost terminată de Mihail Sebastian) un soi de joc între aparenţă şi realitate, un joc sub permanenta ameninţare a deznădejdiei, a renunţărilor, a morţii. Un joc al suferinţei, din care, în ciuda evidenţelor, personajele scot la lumină speranţa, prietenia, iubirea, înţelegerea, răbdarea - acea splendoare a vieţii pe care nu o pot distruge nici politica, nici sistemele, nici războaiele, nici chiar răutăţile oamenilor.
Spectacolul este o invitaţie „la teatru, la jocul de-a condiţia umană şi, de ce nu, la introspecţie", din partea trupei de teatru a studenţilor ploieşteni, iar dacă nu aţi ajuns la teatrul studenţesc, organizatorii promit că veţi mai avea ocazia de a viziona reprezentaţia în Ploieşti.
Seara de miercuri, 16 octombrie, va aduce, de la ora 17.30, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor Ploieşti, Teatrul STUDIO al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş care va evolua cu spectacolul „Dacă te naşti luni, probabil vei muri într-o vineri", de George Ştefan.