Sărbătoarea Luminilor va fi marcată de către toţi evreii din România. Comunităţile evreieşti din întreaga ţară vor sărbători Hanuka între 28 noiembrie şi 5 decembrie.
În Bucureşti, la Sinagoga Mare, în Ajunul Sărbătorii Luminii, pe 27 noiembrie, va avea loc un concert extraordinar, la care va participa soprana Felicia Filip, notează Agerpres. La reuşita serii Ajunului sărbătorii de Hanuka îşi dau concursul: Corul Hazamir, sopranele Elena Dincă şi Angela Stratulatşi mezzosoprana Claudia Caia, precum şi orchestra Klezmer, informează Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.
Conform calendarului iudaic, ne găsim în al 5774-lea an de la Facerea Lumii, iar Hanuka începe, ca întotdeauna, pe 25 Kislev.
Preşedintele FCER, deputatul Aurel Vainer, arată în mesajul său către cele 38 de comunităţi şi 26 de obşti evreieşti din România că, „anul viitor, Hanuca va fi celebrată şi în frumoasele lăcaşuri de cult din Tulcea şi Oradea, aflate în plin proces de refacere, precum şi în Templul Coral din Bucureşti, unde s-au încheiat lucrările de restaurare constructivă şi de instalaţii", mai relatează Agerpres.
Sărbătoarea Hanuka sau Chanukah celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment desfășurat cu mai bine de 2000 de ani în urmă.
În 165 î.Hr., după trei ani de război, Iehuda Macabeul i-a învins pe sirieni şi s-a întors cu credincioşii săi în Ierusalim, pentru a revendica Templul, pe care sirienii îl închinaseră unor zeităţi păgâne. Tradiţia spune că evreii, la întoarcere, au găsit doar un vas mic cu ulei pur de măsline, vestita menora. Restul fusese contaminat de greci. Deşi era puţin, suficient pentru a lumina Templul vreme de o zi, când au aprins uleiul s-a petrecut un miracol şi sfeşnicul a ars timp de opt zile, timp necesar pentru producerea de ulei proaspăt. De atunci, poporul evreu aniversează Hanuka, cuvânt care în limba ebraică înseamnă „dedicaţie".
În timpul Sărbătorii Luminilor, munca şi alte activităţi nu sunt interzise. Ceremonia sărbătorii are loc în special acasă, în familie, dar şi în sinagogi. Timp de opt nopţi, cât durează sărbătoarea, familiile se adună în jurul unui sfeşnic hanukia — un candelabru special cu opt braţe, în care se ard opt lumânări. În prima noapte, capul familiei aprinde o lumânare. În cea de-a doua seară, două lumânări, şi aşa mai departe, până când, în cea de-a opta seară, se aprind toate lumânările. Există obiceiul ca sfeşnicul să fie aşezat în pragul uşii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu restul comunităţii în mijlocul căreia trăiesc.
În timpul celor opt zile de Hanuka se recită liturghia Al Ha-Nissim („Pentru minuni") — o rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasă a poporului din vremea lui Matatia Hasmoneul.
Obiceiurile de Hanuka sunt jocul cu titirezul tradiţional („dreidelul"), jocurile de cărţi, dar sunt organizate şi serbări cu cântece.
Gospodinele pregătesc mâncăruri specifice sărbătorii Hanuka, în special preparate prăjite în ulei: gogoşi umplute cu dulceaţă „sufganiot" şi chifteluţe de cartofi „latkes" sau „evivot".