În 2013 s-au împlinit 110 ani de la inaugurarea castelului Pelişor şi 20 de ani de când acesta şi-a deschis porţile pentru publicul larg, devenind muzeu.
Castelul Pelişor a fost construit între anii 1899-1902, de către arhitectul ceh Karel Liman (1855-1929) la comanda regelui Carol I, ca reşedinţă a principilor moştenitori, Ferdinand şi Maria.
Inaugurat un an mai târziu, la 24 mai 1903, castelul păstrează amintirea pregnantă a celei care avea să devină regina tuturor românilor, regina Maria, a regelui Ferdinand "întregitorul de neam" şi a copiilor acestora.
După anul 1948, castelul Pelişor este preluat de către statul român, devenind Casă de creaţie a scriitorilor, compozitorilor şi artiştilor plastici din România.
Cu prilejul acestei aniversări, Muzeul Naţional Peleş a organizat expoziţia "Art Nouveau - 110 ani în România", o sărbătoare a acestui curent artistic.Expoziţia îşi propune să reunească cele mai reprezentative piese ce se înscriu în stilistica Art Nouveau, prezente în colecţiile muzeului, multe dintre ele fiind ilustrative pentru gustul artistic al reginei Maria. Ideile acesteia privind decoraţia de interior au fost puse în operă de Karel Liman, un arhitect puţin cunoscut în România, dar care este creatorul unuia dintre cele mai importante ansambluri monumentale din ţară, reşedinţa regală de la Sinaia.
Stilul Art Nouveau a definit deopotrivă sfârşitul şi începutul unui secol, conferind personalitate unei epoci şi cuprinzând toate genurile artistice legate de ambientul exterior sau interior.
Muzeul Naţional Peleş anunţă că vizitarea expoziţiei "Art Nouveau - 110 ani în România" este gratuită în cadrul evenimentelor care marchează ziua culturii naţionale, care va avea loc miercuri 15 ianuarie 2014.
Expoziţia "Art Nouveau 110 ani in Romania" a fost declarată "cea mai elegantă expoziţie a anului 2013".