Programul concertului orchestrei simfonice a Filarmonicii de joi, 10 decembrie 2009, spectacol dirijat de RADU POSTÄ‚VARU, a debutat cu Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră de Pietro Nardini. Solist a fost FLORIN IONESCU-GALAŢI.
Minunarul violonist
Printr-un sunet de o incredibilă candoare şi bogăţie armonică şi printr-o frazare şi o dinamică fin dozate, minunatul violonist a oferit publicului o versiune interpretativă care a subliniat înclinaţia manifestă a compozitorului pentru părţile lente şi cantabile şi mai puţin pentru exibiţiile tehnice.
A urmat Dublul concert în re minor pentru vioară şi orchestră (BWV 1043) de Johann Sebastian Bach. Alături de FLORIN IONESCU-GALAŢI a apărul discipolul său, LUCIAN MADIAR, elev în clasa a XII-a. A fost emoţionantă emulaţia care s-a creat între cei doi, mai tânărul violonist încercând să atingă performanţele tehnice şi interpretative ale Maestrului.
Subtilitatea armoniilor raveliene
Partea a doua a spectacolului a fost dedicată uneia dintre cele mai fermecătoare lucrări pentru orchestră din creaţia lui Maurice Ravel: suita „Mama mea, Gâsca”. Inspirată de o serie de basme bine cunoscute, în aparenţă simplă şi fără pretenţii, această suită concepută în cinci părţi pune foarte multe probleme de ansamblu şi de calitate a sunetului tuturor compartimentelor orchestrei. Dirijorul RADU POSTÄ‚VARU a ştiut să speculeze subtilitatea armoniilor reuşind să redea acea atmosferă aflată la graniţa dintre real şi imaginar pe care o cere partitura raveliană.
„Ceasornicul” lui Romeo Râmbu
Un alt concert al orchestrei simfonice a Filarmonicii, cel de joi, 17 decembrie, dirijat de ROMEO RÎMBU, a debutat cu Simfonia nr. 101 „Ceasornicul” de Joseph Haydn. Ritmul egal - ca tic-tac-ul unui ceas -, echilibrul dinamic şi, dacă se poate spune, optimismul calm al opusului au fost redate cu acurateţe reuşind să prezinte publicului o mostră convingătoare de lucrare clasică, pe de o parte, iar pe de alta, a stilului acestui compozitor.
„Vulcanicul” Teclu
Partea a doua a spectacolului a oferit melomanilor ploieşteni posibilitatea de a reasculta bine-cunoscutul Concert pentru pian şi orchestră nr. 1 de Piotr Ilici Ceaikovski în interpretarea lui ALEXANDRU-GABRIEL TECLU (Belgia). Tânărul solist a fermecat publicul din sală cu o tehnică foarte bine pusă la punct şi cu o interpretare care vădea un temperament vulcanic. Însă adevărata măsură a sensibilităţii, a ştiinţei obţinerii unui sunet de calitate şi a maturităţii în abordarea unei piese, artistul a dat-o în cadrul bis-ului oferit.
Tradiţionalul Concert de Crăciun
Pentru marţi, 22 decembrie 2009, Maestrul ILARION IONESCU-GALAŢI şi violonistul GABRIEL CROITORU pregătesc un Concert de Crăciun cu daruri muzicale oferite „În jurul bradului”.