Pentru spectacolul de joi, 4 februarie 2010, dirijorul ROMEO RÎMBU a ales două lucrări de mare anvergură care solicită - în mod egal - atât ştiinţa cât şi sensibilitatea interpreţilor (solişti şi orchestră). Este vorba despre Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Johannes Brahms şi Simfonia a VIII-a de Antonin Dvorak.
Henry Bonamy şi orchestra
Solistul Concertului de Brahms, tânărul pianist HENRI BONAMY (Franţa), în ciuda unor momente - poate - mai puţin realizate din punct de vedere strict tehnic, a făcut dovada cunoaşterii în profunzime a stilului brahmsian şi a felului în care acest compozitor (la rândul său, unul dintre pianiştii virtuozi ai vremii) a înţeles raportul dintre solist şi orchestră.
Inventatorul pianului simfonic
Trebuie ştiut că Brahms considera pianul ca un instrument component al orchestrei căruia - în cazul celor două concerte pe care le-a scris - îi dedică, în anumite secţiuni, un rol preponderent, în rest, acesta alăturându-se orchestrei ca „membru cu drepturi şi obligaţii egale”. Acest mod de a concepe rolul solistului a primit numele de pian simfonic pentru că, în general, Brahms avea o gândire muzicală de tip simfonic. Pentru cel care abordează opusurile compozitorului, la dificultăţile tehnice deosebite legate de masivitatea scriiturii se adaugă şi dimensiunile ieşite din comun ale acestor opusuri.
Dvorak: spontaneitate şi naturaleţe
După această „simfonie cu pian obligat” - cum ar putea fi catalogat Concertul nr. 2 de Johannes Brahms - a urmat una dintre cele mai cunoscute pagini din creaţia lui Antonin Dvorak: Simfonia a VIII-a. Inspirată de peisajul Bohemiei şi de viaţa şi istoria poporului ceh, lucrarea uimeşte şi este deosebit de apreciată de melomanii de pretutindeni pentru spontaneitatea şi naturaleţea care se degajă din fiecare frază muzicală. Simfonicul ploieştean condus de ROMEO RÎMBU a oferit publicului o versiune interpretativă convingătoare care a scos în evidenţă, pe de o parte, frumuseţea creaţiei lui Dvorak, iar pe de alta, calităţile şi
specificul acestui opus.
Uvertură şi concert Beethoven
Joi, 11 februarie 2010, iubitorii muzicii simfonice sunt invitaţi la un concert „Ludwig van Beethoven” pregătit de dirijorul RADU POSTÄ‚VARU şi de pianistul DANIEL GOIŢI. Programul cuprinde Uvertura „Egmont”, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră şi Simfonia a V-a „Eroica”.