Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: APH Cultural

Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit joi, 15 aprilie, în sala de 200 de locuri, un eveniment deosebit pentru cultura prahoveană, prilejuit de împlinirea a zece ani de apariţie a revistei „Axioma”.



„Coagularea unor forţe spirituale...”

La ceasul stabilit, în sală erau prezenţi deja oameni din mendiul ştiinţific şi/ sau cultural – cu toţii colaboratori ai „Axiomei”. Vorbim despre prof. Ieronim Tătaru (ferice de ploieşteni pentru că îl au ca profesor!), redactorul-şef al publicaţiei, prof. univ. dr. Miron Oprea, conducătorul „Axiomei matematice”, Marian Ruscu, directorul revistei, conf. univ. dr. Mihai Brescan, prof. Marian Chirulescu, prof. dr. Christian Crăciun, prof. Nicolae Dumitrescu, lector univ. dr. Sanda Hârlav-Maistorovici, prof. Constantin Hârlav, prof. Corneliu Irimia, prof. Paul D. Popescu, prof. Gabriela Vasilescu, prof. Ion Macri, prof. Nicolae Stanciu, pr. Bogdan Costin-Georgescu, prof. dr. Alexandru Bădulescu, Gherasim Rusu-Togan, Serghie Bucur, Nelu Stan, George Paşa, Constantin Marin. Iată că „Axioma” a reuşit să strângă în jurul ei personalităţi culturale deosebite, fapt pe care l-a amintit şi Marian Ruscu în articolul „După zece ani”, cuprins în suplimentul care face parte din numărul 3 (120) al revistei şi care s-a dedicat aniversării: „Cred că cel mai important lucru îl reprezintă strângerea în jurul revisei a celor mai importante personalităţi ale culturii, ştiinţei şi artelor prahovene, coagularea unor forţe spirituale care se manufestau sporadic şi care nici nu aveau unde a-şi reproduce gândurile, concepţiile, conceptele.”

„Axioma” = Bildungsroman

Evenimentul a debutat cu citirea unui mesaj trimis de unul dintre corespondenţii din Germania ai revistei, Beatrice Ruscu-Guerierro. În textul lecturat de prof. Nicolae Stanciu este exprimată ideea că „Axioma” e similară unui bildungsroman, e o revistă de formare. Expunerea e cu totul veridică din moment ce, iată, pe parcursul celor zece ani, nu doar revista a „crescut”, ci cu atât mai mult cititorii şi chiar autorii articolelor publicate în ea.

In memoriam Nino Stratan şi Dumitru Pricop

Emoţionant a fost momentul în care toţi cei din sală au păstrat un moment de reculegere în memoria a doi dintre colaboratorii de seamă ai „Axiomei”: Nino Stratan şi Dumitru Pricop. Nădăjduiesc că toate gândurile prietenilor şi cunoscuţilor, îndreptate înspre ei în acele clipe, i-au ajuns.

„De ce «Axioma»?”

Discursul redactorului-şef, prof. Ieronim Tătaru, a vizat esenţa publicaţiei, motivaţia şi formarea ei. „«Axioma» a avut de la început un program rezultat din discuţiile membrilor fondatori, un program care stabilea că revista nu este una de tip magazin. Prin urmare, ne vom apăra de agresivitatea kitsch-ului. ”În editorialul primului număr al publicaţiei, intitulat „De ce «Axioma»?”, se specifică datoria care reiese încă din titlul revistei. Cum termenul “axioma” provine din greaca veche, însemnând “demnitate, valoare perenă”, titlul obligă la un efort susţinut pentru menţinerea calităţii. Cu atât mai mult cu cât “«Axioma» se ridică pe patru piloni: literatură, ştiinţă, religie, artă” (“România literară”).

Cultură fără frontiere

“Am ales calea unei culturi fără frontiere, unde ideile circulă fără obstacole. Din acest considerent, «Axioma» a cuprins numeroase traduceri din literatura universală în limba română şi din literatura română în limbi străine.”, a adăugat prof. Ieronim Tătaru. Continuând această idee, Marian Ruscu a subliniat una dintre motivaţiile esenţiale în implicarea pe care o are în acest proiect: „Am ţinut să existe acest spirit de unire prin cultură, care să transmită de aici, peste graniţe, că se poate întâmpla ceva frumos şi în România.”

„Faci şi taci. Adică scrii.”

Prof. dr. Christian Crăciun şi-a început scurta rostire cu o exclamaţie absolut cuprinzătoare: „Iubesc «Axioma» şi spiritul axiomist!”. În articolul „Axiome” pe care îl semnează în numărul aniversar, pe lângă structura vie, am găsit între propoziţiile scurte o bucurie... aniversară, una care se poate constitui chiar în definiţia „Axiomei”: „O revistă prin excelenţă anti-mioritică, adică excluzând jelania. Faci şi taci. Adică scrii.”  Gândul scris şi-a găsit însă continuarea şi în formă verbală: „Este formidabil să fii împotriva modei şi a relativităţii şi să-l susţii pe prima pagină pe Matisse!”

În semn de mulţumire...

Reprezentanţii Primăriei Ploieşti au acordat revistei „Axioma” o diplomă de onoare pentru calitatea articolelor şi sprijinirea culturii prahovene. La rîndul lui, Marian Ruscu a oferit diplome în semn de recunoştinţă pentru colaborarea şi sprijinul acordat pe parcursul celor zece ani. Diplomele au fost înmânate Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie, Fundaţiei Oamenilor de Ştiinţă (prin preşedintele acesteia, prof. Miron Oprea), Societăţii Culturale „Ploieşti – Mileniul III”, publicaţiilor „Revista Nouă” şi „Oglinda de Azi” din Câmpina, corespondenţilor din Franţa - prof. Jacques Raunet şi prof. Didier Nordon.

Ce însemnă aceşti „10 ani”?

Prof. Ieronim Tătaru: „... o reîmprospătare a cunoştinţelor despre marile valori ale culturii şi posibilitatea de recitire a unor opere fundamentale ale acestei culturi. De altfel, articolele apărute în «Axioma» au fost cuprinse în patru volume, intitulate «Semne». Totodată, reînvierea interesului pentru arte plastice...”

 

Marian Ruscu: „Mult! Am început cu ideea de a face ceva împotriva kitsch-ului şi, iată, că acum simt unirea din jurul «Axiomei». Am reuşit să adunăm laolaltă grupurile de oameni de cultură şi pe unii chiar să-i lansăm.”

Miron Oprea: „... prelungirea speranţei pentru mine, încredere că încă mai putem face ceva şi nu dezarmăm!”.

Back To Top