Concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii de joi, 20 mai 2010, poate fi numit un spectacol-eveniment întrucât, pentru a treia oară în acestă stagiune – sper, nu ultima! – a reunit pe afiş interpreţi membri ai acestei formaţii. Mai mult decât atât, una dintre lucrările interpretate aparţine tot unui membru al simfonicului ploieştean, violonistului Lodrin Marin.
Clasic şi româneşte cu Lodrin Marin
Lucrarea de deschidere a concertului a fost Simfonia de cameră pentru flaut, oboi, clarinet, fagot şi orchestră de coarde – primă audiţie – de Lodrin Marin. Acest opus care îmbină fericit inflexiuni melodice tipic româneşti cu forme muzicale şi armonii clasice a fost interpretat de ALINA PAPARĂ-BORZA (flaut), DĂNUŢ BÂNDILĂ (oboi), RADU DANIEL (clarinet) şi CRISTIAN BUCIUMAŞ (fagot).
Echilibrul valorilor dinamice
Toţi cei patru solişti au format - datorită conştiinciozităţii repetiţiilor şi respectului pentru creaţia colegului lor - un tot unitar, bine închegat, atât ca viziune interpretativă, cât şi în ceea ce priveşte calitatea sunetului şi echilibrul valorilor dinamice.
Meditaţie, sensibilitate, entuziasm
După o scurtă pauză, SPIRIDON STOICA şi-a demonstrat calităţile tehnice demne de remarcat şi sensibilitatea interpretând Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră opus 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Mulţumind pentru aplauzele entuziaste cu care a fost răsplătit de public, violonistul a oferit, la bis, celebra Meditaţie din opera „Taïs” de Jules Massenet acompaniat la harpă de doamna DANA VOINESCU.
Zefir de jazz
În încheiere, ZEFIR BREZEANU a prezentat în primă audiţie Concertul pentru clarinet şi orchestră de Artie Shaw. Pe lângă acurateţe, tehnică şi sunet de calitate, tânărul clarinetist a făcut dovada unui real talent – dublat de cunoştinţe temeinice – pentru muzica de jazz şi pentru improvizaţie.
La reuşita acestui spectacol, o contribuţie deosebită a avut dirijorul RADU POSTĂVARU care a ştiut să îndrume orchestra acompaniatoare în dificila sarcină de a urmări şi susţine fiecare iniţiativă interpretativă a soliştilor, cu atât mai mult cu cât, din trei lucrări prezente pe afiş, două au fost prime audiţii, deci piese necunoscute, „ne-rodate”.
Valsul trist
În memoria flautistului Florin Ouatu, dispărul fulgerător vineri (21 mai 2010), Maestrul ILARION IONESCU-GALAŢI şi foştii colegi, membri ai orchestrei simfonice a Filarmonicii, au păstrat un moment de reculegere şi au interpretat la începutul concertului de joi, 27 mai 2010, „Valsul trist” de Jan Sibelius.
Calitate, acurateţe, echilibru...
Spectacolul a continuat cu Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Max Bruch în interpretarea sensibilă a CRISTINEI ANGHELESCU. Apariţiile solistice ale acestei muziciene impresionează, în primul rând, prin calitatea deosebită a sunetului. Cu toate că publicul din sală nu a fost prea numeros, aplauzele au fost spontane şi extrem de entuziaste, aşa că violonista a interpretat – ca bis –, cu aceeaşi acurateţe şi echilibru, Sarabanda din Partita a II-a de Johann Sebastian Bach.
Brahms al secolului XXI
În partea a doua, orchestra condusă de Maestrul ILARION IONESCU-GALAŢI a oferit melomanilor o versiune interpretativă plină de patos – dar care nu a alunecat în romanţiozitate – a Simfoniei a IV-a de Johannes Brahms. Cu toate că dimensiunile mari – după unii comentatori, uneori prea mari – ale acestui opus ar putea părea obositoare pentru ascultătorul „nerăbdător” şi grăbit al secolului al XXI-lea, Maestrul GALAŢI a reuşit să închege şi să echilibreze atât de bine (dinamic şi agogic) lucrarea încât a transmis cursiv şi convingător celor aflaţi în sală întreaga încărcătură emoţională a Simfoniei.
Grupul celor opt
În săptămâna 31 mai-6 iunie 2010, orchestra simfonică a Filarmonicii condusă tot de Maestrul ILARION IONESCU-GALAŢI invită iubitorii muzicii clasice la două spectacole. Marţi, 1 iunie 2010, în colaborare cu Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, va avea loc un Concert de concerte ai cărui solişti vor fi elevii acestui Liceu (ANDREEA DRAGU, MARIA MARINESCU şi IOANA ENEA – pian, RALUCA RĂDUCANU şi RADU BARABANCEA – vioară, BOGDAN CIOCEANU – chitară, ADINA UDREA – fagot şi MARIUS BIRTEA – clarinet). În program lucrări de Vivaldi, Mozart, Wieniawski, Ceaikovski, Debussy şi Poulenc.
Joi, 3 iunie 2010, vor putea fi ascultate Tema cu variaţiuni pentru vioară şi orchestră de Tartini-Kreisler (solist: CIPRIAN REUŢ), Concertul nr. 9 „Jeunehomme” pentru pian şi orchestră Kv.271 de Mozart (solistă: MIHAELA MANEA) şi Simfonia a VII-a opus 92 de L.v. Beethoven.