Proiectul "Prahova 2017 - Capitala Mondială a Petrolului", derulat de autorităţi, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Universitatea Petrol-Gaze, Societatea Cultural-Istorică "Mihai Viteazul" şi Fundaţia "Constantin Stere", în cadrul Programului Naţional "România 100", marchează împlinirea a 160 de ani de la punerea bazelor primei rafinării pentru petrol din lume, în zona municipiului Ploieşti. În cadrul acestui program, astăzi a avut loc un simpozion, găzduit de Palatul Culturii din Ploieşti, dedicat aniversării a 60 de ani de când au fost puse bazele Muzeului Naţional al Petrolului.
Evenimentul de astăzi a debutat la Palatul Culturii şi a cuprins vizitarea expoziţiei "160 de ani de Industrie Petrolieră Românească", alocuţiuni din partea reprezentanţilor Consiliului Judeţean, Academiei Române şi comitetului de organizare a proiectului "Prahova - Capitala Mondială a Petrolului", lansarea albumului "Petrolul Românesc", decernarea unor diplome omagiale şi dezvelirea unei plăci dedicate aniversării a 50 de ani de învăţământ superior în acest domeniu. Cum era friresc, programul s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Petrolului.
Ideea realizării acestui muzeu a apărut în 1957, când se sărbătorea centenarul industriei petroliere româneşti, moment în care dr. Nicolae Debie, prof. Nicolae Simache şi prof. Alexandru I. Bădulescu au format un grup de iniţiativă, care a redactat, la sediul IPIP, un proces-verbal prin care solicitau conducerii regiunii înfiinţarea unui muzeu dedicat "aurului negru". A mai fost nevoie de câţiva ani pentru obţinerea aprobărilor şi pentru strângerea exponatelor, prima expoziţie permanentă fiind deschisă în 1961. De atunci, patrimoniul acestui muzeu, unic în România, a crescut de la câteva sute de piese până la mai bine de 8.000 de exponate, cuprinzând documente şi lucrări de specialitate privind istoria petrolului din ţara noastră, numeroase utilaje de foraj şi o serie de machete şi panouri exemplificative relevante pentru acest domeniu.